Microrevelion PMP. Membrii PMP Turda au dansat pe îndemnuri împotriva primarului Turzii

0
7bbfcf6b 3d07 49c6 88f7 822f1135a665

Circa 300 de membri ai Partidului Mișcarea Populară Turda au petrecut la microrevelionul organizat sâmbătă de filiala locală a partidului. La această petrecere a participat și Eugen Tomac, președintele PMP, Ionuț Simionca, secretar general al PMP și Cristian Lungu, președintele PMP Cluj. Au mai participat lideri PMP din Mureș și conducerea locală a partidului.

Mesajul liderilor PMP este unul de reconstrucție al partidului. ” Cred în reconstrucția partidului , dar împlinirea așteptărilor noastre va fi doar în 2024”, susține Ionuț Simionca, secretatul general al PMP în timp ce președintele partiduluil, Eugen Tomac mizează pe două atu-uri ale PMP, acela al faptului că e un partid de dreapta necompromis și pe faptul că poate lega o alianță cu USR și Forța Dreptei.

Petrecerile de partid, un barometru al puterii electorale locale

Dacă pentru membrii unui partid, chefurile sunt o modalitate de socializare și o petrecere la care oamenii se simt bine, pentru liderii politici locali, chefurile de partid sunt o unitate de măsură a puterii electorale de care dispun. În prezent, la Turda, două partide de Opoziție sunt într-o competiție fie ea și aparentă în organizarea de chefuri de partid, PMP și PSD. USR, care nu se simte chiar confortabil în a organiza petreceri de partid prea mari, deoarece le consideră prea populiste,  are foarte rar astfel de evenimente iar acestea sunt organizate mai discret.

 Rolul petrecerilor de partid, spuneam, e acela de a testa puterea electorală a liderilor locali, deoarece frecvent în organizarea acestor evenimente auzi discuții despre ”câți oameni a adus fiecare”. Acest lucru, al oamenilor ”aduși” la chef are o importanță politică și electorală deosebită deoarece reflectă puterea fiecărui lider local de a mobiliza membri și simpatizanți.

La urma urmei, dacă nimeni nu vine cu tine nici măcar  la o petrecere, de ce te-ar urma într-o luptă politică, mai ales într-una care – precum cea de la Turda- presupune provocarea puterii politice locale ce conduce orașul.

 Petrecerile politice sunt și un prilej de jocuri și calcule politice. Ultimul chef al PMP a fost organizat cu sprijinul asociației de pensionari ai fostului primar Tudor Ștefănie. Atunci au fost discuții ba că fostul primar vrea să revină în politică, ba că PMP nu poate mobiliza membri fără susținere proxi.

De această dată, cheful PMP a mobilizat strict membri și simpatizanți. În aceeași zi, însă, la un alt restaurant ”tinerii pensionari” ai fostului primar Ștefănie au petrecut și ei. Organizarea în aceeași zi, poate să fie o pură coincidență însă la fel de bine poate fi calcul politic. Grupul primarului Tudor Ștefănie poate fi o ariegardă politică pentru oricare din partidele locale predispuse să negocieze politic.

PRM Turda și-a trimis reprezentanți la cheful PMP Turda, fapt care arată o colaborare între cele două formațiuni politice. Unii vor zice că prezența membrilor PRM e apă de ploaie, doar că orice activist politic va conta în bătălia electorală viitoare.

În unele cazuri, petrecerile politice sunt discrete și ținute departe de ochii opiniei publice. A fost cazul petrecerilor politice ale primarului Cristian Matei, premergătoare trecerii sale de la PSD la PNL. O astfel de petrecere discretă, prin care se urmărea fidelizarea politică a unor grupuri de influență locale au avut loc înaintea alegerilor locale.

”Să scurtăm zilele (politice) ale primarului Matei”, îndemnul transmis simpatizanților PMP

   Bătălia politică de la Turda, ce se preconizează pentru anul 2024 va fi una dură, prefigurată cu presiuni politice în special din partea PNL, deoarece toate teoriile politice ne spun că cei care guvernează exercită, cel mai adesea, puterea și în moduri mai puțin ortodoxe.

Participarea la chefurile de partid le dă posibilitatea oamenilor, care au idei și puncte de vedere comune, să strângă rândurile. E chiar o cutumă ancestrală, să petreci înainte de o luptă. La urma urmei, nu e chiar sigur că mai ai motive de petrecere, după războiul electoral.

După microrevelionul PMP,  urmează cel al PSD și probabil și USR va organiza o petrecere în primăvară.  Partidele politice locale se pregătesc deja de alegerile din 2024 și pun o presiune politică asupra PNL care conduce politic la Turda.

Matei

”Să scurtăm ziele (politice) ale lui Matei”, a fost îndemnul pe care au dansat membrii PMP.

Inițial, când de la microfon s-a anunțat asta, sala a avut un șoc și a amuțit pentru o secundă. Participanții s-au recalibrat aproape instantaneu iar veselia și glumele despre primarul Turzii au crescut exponențial. Petrecăreții au înțeles imediat că sigurul pericol  imediat ar fi fost cel mult  să-și scrâtească o gleznă.

PNL  va fi nevoit să reacționeze public în vreun fel, măcar pentru moralul membrilor,  pentru a nu pierde ritmul. Care va fi răspunsul public al PNL la întrunirile organizate de opoziție, vom vedea cel târziu până la începutul verii.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.