foto: ani de zile, consilierii UDMR au tăcut în Consiliul Local și nu au chestionat administrația locală pentru faptul că se judecă cu Biserica Reformată. În timp ce consilierii locali tac, zeci de mii de lei se pierd din bugetul local
Un proces al administrației locale de la Turda cu Biserica Reformată din oraș ne va costa în final peste 80.000 de lei, bani ce vor fi plătiți degeaba. Anterior alți circa 60.000 de lei au fost plătiți în plus Bisericii Reformate, cu titlu de cheltuieli de judecată și dobânzi penalizatoare. În total, Municipiul Turda a refuzat să plătească Bisericii Reformate Turda Veche, chirii de peste 900.000 de lei.
Acest lucru ne costă în plus, din bugetul local, alți circa 140.000 de lei.
În timp ce administrația primarului Cristian Matei se judecă cu Biserica Reformată, iar bugetul local este golit de bani, consilierii locali ai UDMR susțin politic administrația locală, ce se judecă cu cea mai influentă biserică maghiară din Turda și din Ardeal.
Politcă și Putere vă prezintă istoria unui conflict juridic cu o puternică amprentă politică prin care liderii religioși maghiari sunt umiliți și ținuți în lesă de o administrație locală ce-și bate joc atât de minoritatea maghiară dar și de contribuabili și de bugetul local, în general.
La fel ca în cazul altor procese pierdute de Primăria Turda, banii datoriati ca și cheltuieli de judecată și penalizări, sunt plătiți din bugetul orașului, de fapt din banii noștri încasați din taxe și impozite.
UDMR Turda a refuzată să comenteze oficial situația
Procesele dintre Municipiul Turda și Biserica Reformată Turda Veche nu sunt o noutate. Conflictele datează din vremea primarului Tudor Ștefănie și se referă la plata chiriei pentru clădirea Liceului Josika Miklos și pentru clădirea veche a școlii de pe str. Dr Ioan Rațiu. Refuzând plata chiriei către Biserica Reformată, politicienii din Turda au găsit o pârghie de presiune asupra comunității maghiare și asupra liderilor religioși, o lesă administrativă ca se reamintească liderilor maghiari cine e șeful cu cheia de la pușculița cu bani.
În toate cazurile Biserica Reformată a câștigat procesele, cu cheltuieli de judecată plătite din taxele și impozitele încasate de la turdeni.
În timp ce primarul, ordonatorul principal de credinte își bate joc de maghiari, cei doi consilieri ai UDMR, Csep Leylla și Nemeș Arpad, susțin necondiționat administrația primarului Cristian Matei. Cei doi votează constant orice proiect de hotărâre al primarului Turzii. Situația e și mai ridicolă, deoarece consilierii UDRM au făcut grup politic comun cu cei de la PNL. În plus, Consiliul Local e chemat și el în judecată în aceste procese, dar cei doi consilieri UDRM nu au ridicat niciodată în Consiliul Local problema conflictului juridic dintre Biserica Reformată și Municipiul Turda.
De fapt, întreg Consiliul Local Turda fie nu are habar cu cine se judecă, fie se preface că nu știe.
Bătaia de joc e nu doar la adresa liderilor religioși maghiari și la adresa celei mai influente biserici maghiare din Turda și din Ardeal, dar e și la adresa bugetului local și la adresa cetățenilor. Municipiul Turda plătește în urma pierderii proceselor atât cheltuielile de judecată dar și dobânzile penalizatoare de zeci de mii de lei. Sunt bani plătițiți pentru nimica. Primarului și consilierilor locali nu le pasă, deoarece nu plătesc din buzunarul lor. Niciun funcționar public ori jurist al Primăriei Turda nu au fost găsiți vreodată responsabili de eșecurile juridice prin care se scurg banii din bugetul local. Primarul Turzii, ordonatorul principal de credite, nu a fost ținut vreodată responsabil de super-eșecurile financiare din mandatul său.
În timp ce banii se scurg iar visteria se golește, primarul și consilierii locali au grijă să o umple la loc, majorând taxe și impozite.
Nici opoziția, nici procurorii, nici judecătorii, nici măcar alegătorii nu reușesc să pună capăt acestui cerc vicios prin care banii turdenilor se evaporă din prostie, aroganță și nepăsare.
În octombrie 2021, Tribunalul Cluj stabilea că Municipiul Turda trebuie să plătească 723.695 lei reprezentând contravaloarea chiriei pentru imobilul situat din punct de vedere administrativ în Turda, str. B.P. Haşdeu nr. 4, pentru perioada cuprinsă între 01.05.2017 – 31.03.2020. Bugetul local era obligat la plata dobânzilor legale în sumă de 47.601,65 lei, calculate conform Ordonanţei nr. 13/2011, de la data scadenţei până la 16.04.2020 şi în continuare până la plata integrală a chiriei datorate. În plus mai trebuiau plătiți 15.875 lei , cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru şi onorariu avocaţial. În apel, se adaugă alte 3.000 de lei cheltuieli de judecată.
Gaura financiară în acest caz, peste 60.000 de lei din bugetul local iar administrația locală n-are nicio treabă, deoarece nu e găsit niciun vinovat.
Al doilea proces se va finaliza în ianuarie 2023
În luna iunie 2022, Tribunalul Cluj pronunță Hotărârea 349/2022 în al doilea dosar privitor la chirii, care face referire la școala de pe strada Dr. Ioan Rațiu. ”Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 279.265 lei, reprezentând chiria pentru imobilul situat în Turda, str. Dr. I. Raţiu nr. 42, pentru perioada 01.05.2017-31.03.2020. Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 19.189,7 lei, reprezentând dobânda legală de la data scadenţei până la data de 16.04.2020, precum şi dobânda legală în continuare până la restituirea efectivă a sumei menţionate. Obligă pârâţii să achite reclamantei suma de 7462,10 lei, cheltuieli de judecată”, se arată în hotărârea instanței.
Primăria Turda ar fi putut în baza unui referat juridic să renunțe la apel. A decis să atace și această sentință. Acest lucru va crește cheltuielile de judecată.
Cheltuielile estimate ale acestui proces se ridică la circa 80.000 de lei, incluzând dobâna legală penalizatoare și cheltuielile de judecată. Aceste cheltuieli sunt estimate dacă Primăria Turda va plăti datoria la data de 17 ianuarie 2023, ziua în care urmează să se pronunțe sentința.
E de așteptat ca lucrurile să continue iar paguba creată bugetului local să crească. Când Municipiul Turda a pierdut procesele cu STP Alba Iulia, autoritățile au refuzat să plătească și au mai deschis alte procese pentru contestații la executare și eșalonarea plăților. Astfel de amânări costă deoarece dobânzile penalizatoare curg în continuare până ce datoriile sunt plătite.
Circa 140.000 de lei ne costă, în urma unei estimări brute, aventurile juridice ale administrațiie lui Cristian Matei cu Biserica Reformată. La această sumă se mai adaugă mii de lei facturați cu ora de casele de avocatură angajate de Primăria Turda. Cu acești bani se puteau moderniza străzi, se puteau finanța școli și grădinițe. Cu acești bani se putea plăti facturile restate la utilități pentru școli și licee. Incompetența administrației locale face ca acești bani să fie cheltuiți degeaba.
E important să ținem minte că aceste procese sunt iscate din orgoliile celor care conduc Primăria Turda iar efectul aroganței lor e dublu. Pe de-o parte se urmărește umilirea liderilor maghiari, pe de altă parte bugetul local e golit de bani.
Aceste țepe financiare nu contează pentru consilierii locali, inclusiv pentru cei doi consilieri UDMR, care votează măriri de impozite și taxe locale, pe spatele fraierilor, contribuabili la bugetul local.