Nou născuții rămân nesupravegheați la spitalul din Turda în mod repetat. Cine răspunde în cazul unui accident?  

0
Copii Bebelusi Maternitate D4rbxhonp0 1

Nou născuții internați în compartimentil de neonatologie din Spitalul Municipal Turda rămân ocazional nesupravegheați, uneori și zeci de minuite, susțin surse din interiorul unității sanitare. Situația este declanșată de lipsa de personal, susține medicul șef de compartiment, care spune că situația este cunoscută la nivelul conducerii spitalului.

Conducerea spitalului nu a reușit să formuleze un punct de vedere în cursul zilei de astăzi. Politică și Putere a solicitat și clarificări din partea Ministerului Sănătății.

Nou născuții internați în compartimentul de neonatologie din Spitalul Municipal Turda sunt lăsați singuri, unori și pentru perioade mai mari lungi de 30 de minute, explică o fostă angajată a Spitalului Municipal Turda. Informația a fost confirmată și de alte surse din spital. ”Există o singură asistentă care asigură supravegherea medicală. Atunci când este necesar aceasta este chemată la sala de nașteri iar în unele cazurii copii rămân nesupravegheați. Poate să fie 10-20 sau chiar și 40 de minute”, susțin sursele politicasiputere.ro

Nou născuții sunt lăsați nesupravegheați doar atunci când au loc nașteri iar asistenta ce asigură supravegherea medicală a copiilor e chemată la sala de nașteri.

”Și 10 minute e mult ca să nu fie supravegheați copii nou născuți. Mă întreb, dacă se întâmplă o nenorocire și are loc un incendiu? În plus neonatologia e o secție de urgențe medicale”, mai povestește sursa Politică și Putere.

Șefa Compartimentului Neonatologie din Spitalul Municipal Turda, dr. Sabina Octavia Rusan spune că situația este cunoscută de conducerea spitalului și că este generată de lipsa de personal. ”Cum aș putea să repartizez cinci asistente?” se întreabă dr. Octavia Rusan. Medicul spune că a sesizat situația superiorilor și că starea de fap este cunoscută și de șeful secției de Obstetrică-Ginecologie, dr Alajmi Mahmoud și de directorul spitalului Ovidiu Stănilă.

Medicul șef de compartiment spune că situația e una generală în toate maternitățile de mici dimensiuni din țară.

Potrivit unor medici, familiarizați cu modul de organizare a spitalelor, la 7 paturi trebuie să fie minim 2 asistente/tură, maxim 7. ”Nu cred că există undeva 7 asistente la 7 paturi. În cel mai bun caz sunt 3 în tura de zi și câte 2 după masa și noaptea”, a precizat medicul consultat de politicasiputere.ro

Medicul a precizat că  dacă se aplică corect legea, trebuie să existe minim 9 angajate deoarece trebuie ținut cont de zilele de concediu și activitate continuă,  pentru toate cele șapte zile lucrătoare.

Politică și Putere a solicitat astăzi la amiază un punct de vedere al conducerii Spitalului Municipal, dar acesta nu a fost transmis până la ora de publicare a articolului.

Am solicitat deasemenea și un punct de vedere al Ministerului Sănătății.

Subiectul nesupravegherii nou-născuților din maternitatea Turd ava fi reluat de îndată ce Ministerul Sănătății va formula un punct de vedere.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.