foto: Îmbrăcat în galben și cu manșete albastre, Moș Nicolae a fost îmbrăcat la Turda în culorile PNL
Moș Nicolae a fost îmbrăcat în culori de partid, la evenimentul oficial organizat de administrația liberală de la Turda.
Ținuta moșului a fost în galben, cu manșete discrete albastre, în ciuda faptului că atât iconografia clasică și tradiția îl înfățișează îmbrăcat în roșu. Evenimentul a avut loc în 5 decembrie 2022, în Parcul Central din Turda.
Nu este prima dată când administrația locală de la Turda, deturnează politic o sărbătoare. Într-un caz precedent, primarul Turzii a fost fotografiat în timp ce a împărțit cadouri copiilor, în locul lui Moș Crăciun ce stătea degeaba în dreapta primarului Turzii.
Moș Nicolae e portretizarea unui mare sfânt creștin
Moș Nicolae e de fapt portretizarea populară a Sfântul Nicolae de Myra cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari. A fost un episcop creștin timpuriu de origine greacă din orașul maritim Myra din Asia, actualul Demre, în Turcia în timpul Imperiului Roman, datorită numeroaselor miracole ce i-au fost atribuite este cunoscut și sub numele de Nicolae Făcătorul de Minuni. Sfântul Nicolae este sfântul patron al marinarilor, al negustorilor, al arcașilor, al hoților căiți, al copiilor, al berăriilor, al oamenilor necăsătoriți și al studenților din diverse orașe și țări din Europa. Obiceiul său legendar de a oferi daruri în secret a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Crăciun.
Culoarea roșie a hainelor lui Moș Nicolae își are orginea în iconografia creștină
Modul de reprezentare al lui Moș Nicolae nu e întâmplătoare în iconografia și tradiția populară și își are orginea în tradiția creștină.
Simbol al iubirii, al jertfei şi al altruismului, roşul ocupă în creştinism un rol esenţial. Roşie este mantia lui Iisus în pretoriu, roşii sunt veşmintele martirilor, ca şi mantia Sfântului Arhanghel Mihail şi a serafimilor. Sfântul Nicolae de Myra a fost deasemenea întemițat și torturat, suferind pentru Hristos.
Purpura este culoarea rezervată celor mai înalte demnităţi, la bizantini aceasta fiind culoarea celei mai înalte demnităţi. Cu excepţia ceremoniilor religioase, când apărea în veşmânt alb, împăratul purta veşminte de purpură.
Deşi există un puternic contrast din punct de vedere spiritual între roşu şi albastru, aceste culori creează o armonie deplină. Putem vedea aceasta a-tunci când Maica Domnului este reprezentată având un veşmânt roşu (omenesc) peste mantia de culoare albastră (simbol al naturii divine, pentru că a purtat în ea pe Fiul lui Dumnezeu).