Disputa pe marginea managementului din Colegiul Național Mihai Viteazu Turda trece la un alt nivel iar directoarea Codruța Andreica se disculpă și lansează acuzații la adresa profesorilor și directorului adjunct.
Într-o scrisoare publicată de refleqtmedia.ro, disponibiliă aici, Codruța Andreica se prezintă practic ca fiind într-un conflic de tipul ”singură împotriva tuturor” și acuză inspectoratul, profesorii și pe directorul adjunct, depotrivă, de o serie de nereguli.
Directoarea prezintă însă și două situații grave care nu au fost rezolvate potrivit regulamentelor și practic dă senzația că încearcă să se demită singură.
”La solicitarea domnului dir adj, șeful Poliției Comunitare Turda efectuează următoarele acțiuni: percheziționarea elevilor, sancționarea acestora fără dovezi de săvârșire a contravenției, amenințarea lor. Acestea mi-au fost aduse la cunoștință în scris de către eleva Anamaria Botezan, reprezentanta elevilor în CA. Am fixat o întâlnire cu ea și cu domnul director adjunct, întâlnire care nu a mai avut loc, pentru că domnul director adjunct m-a informat că a vorbit cu eleva și a promis că situația nu se va repeta”, scrie Codruța Andreica. Subiectul percheziționării elevilor este unul extrem de sensibil. Un incident în care părinții s-au revoltat împotriva perchezițieia izbucnit recent în Ilfov.
Practic, în dezvăluirea făcută, directoarea CNMV admite că a luat la cunoștință de trei abuzuri pe care le-a rezolvat ”la mica înțelegere”, fără o anchetă disciplinară internă și fără ca situațiile abuzive să fie discutate în Consiliul de Administrație și aduse la cunoștiința Consiliului Profesoral. Este neclar dacă s-au formulat plângeri oficiale la adresa șefului Poliției Locale, astfel ca și acesta să fie cercetat disciplinar pentru sancționarea abuzivă și amenințarea elevilor, fapte deosebit de grave având în vedere că victimele sunt minori. Potrivit legii, înregistrarea oricărei sesizări scrise cu privire la săvârşirea de către personalul didactic a unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară declanşează, obligatoriu, procedura cercetării disciplinare. Cercetarea disciplinară se efectuează chiar și atunci când nu există cu certitudine fapta caz în care persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.
Directoarea Codruța Andreica mai menționează un incident petrecut când a fost în concediul medical dar nu precizează și care sunt măsurile pe care le-a dispus ulterior. ”Un elev de 11 ani, mustrat fiind de un cadru didactic, părăsește instituția. Colegii anunță profesorul că a plecat în cămașă, în noiembrie, de la școală, poarta fiind larg deschisă. Profesorul nici măcar telefonic nu îi anunță pe părinți că băiatul lor a părăsit instituția. Au aflat de la fratele băiatului și, nefiind în localitate, au rugat alți părinți să-l caute. Incidentul s-a petrecut în perioada în care am fost în concediu medical”, scrie Codruța Andreica.
Și în acest caz de îndată ce a luat la cunoștință în scris sau prin autosesizare de săvârșirea unei abateri disciplinare, directoarea CNMV trebuia să declanșeze procedura de cercetare disciplinară.
Codruța Andreica explică în conținutul scrisorii sale că profesorii și directorul adjunct de la CNMV au abateri disciplinare serioase și cere Inspectoratului Școlar Județean să dispună:
- Inspecție Generală la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” – Turda, pentru reglarea tuturor aspectelor deficitare
- Aprobarea unui comunicat de presă din care să reiasă că nu mi-am amenințat, intimidat, jignit, timorat colegii și am respectat Codul de etică asumat prin semnătură, pentru dezvăluirea adevărului și recâștigarea demnității în muncă
- Monitorizarea activității cadrelor didactice, a directorilor, a personalului didactic auxiliar, timp de cel puțin un an
- Constituirea unei comisii de disciplină în cadrul căreia să se ia măsurile necesare împotriva celor care au adus greve prejudicii de imagine Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” – Turda / acționarea în instanță a celor care i-au adus prejudicii instituției
- Constituirea unei comisii de dialog social, care să inițieze acțiunea de conciliere
- Permisiunea de a-mi face datoria pe care mi-am asumat-o prin semnarea Contractului de Management Educațional.