More
    AcasăFără categorieAmenzi duble pentru turdeni și firmele private, protecție pentru Compania de...

    Amenzi duble pentru turdeni și firmele private, protecție pentru Compania de Apă și firma de salubritate

    Published on

    spot_img

    Foto: Compania de Apă e protejată de primarul Turzii, care propune dublearea amenzilor doar pentru turdeni și firmele private, dar nu și pentru companiile de servicii publice.

    Administrația primarului Cristian Matei este pe cale să facă o nedreptate de proporții, majorând cuantumul amenzilor, dar numai pentru cetățenii de rând. Sancțiunile pentru companiile publice urmează să rămână, fără explicație la vechile valori stabilite în anul 2019.

    Pe cine încearcă să protejeze primarul Turzii ?

    Consilierii locali din Turda sunt chemați să voteze în ședința Consiliului Local Turda un proiect de hotărâre de dublare a amenzilor aplicate prin hotărârea de Consiliu Local privitoare la buna gospodărire a municipiului Turda.

    Primarul, inițiatorul proiectului de hotărâre, a avut grijă să dubleze amenzile în cazul cetățenilor. În cazul companiilor publice, amenzile nu sunt însă majorate.

    HCL 199/2019 prevede la art Art. 5  că operatorul de salubritate care deservește colectării și scurgerii apelor pluviale de pe străzile din municipiul Turda are obligația de a desfunda gurile de scurgere. Sancțiunea pentru nerespectarea acestei obligații constă în amenda contravențională cuprinsă între 2.000 – 2.500 lei. C

    Turdenii au văzut că ploile fac potop prin oraș, inundând străzi, curți și locuințe. Totuși, nu se știe public cine ar trebui să curețe gurile de canal, pentru colectarea apelor pluviale. Peste tot în România, această obligație ar reveni companiilor de apă-canal. Urmând acest raționament, rezultă că firma care ar trebui să întrețină rețeaua de canalizare și colectare a apelor pluviale e Compania de Apă Arieș. Dacă urmăriți însă formularea articolului 5, din hotărârea din 2019, remarcați faptul că cineva șmecher a redactat articolul din actul normativ în așa fel încât nu se înțelege cine e responsabil. Dacă azi, poliția locală ar amenda ”operatorul de salubritate”, acesta ar câștiga procesul deoarece salubritatea se ocupă de ridicarea gunoaielor.

    Potrivit Legii 241/2006, privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, serviciu de alimentare cu apă şi de canalizare – totalitatea activităţilor de utilitate publică şi de interes economic şi social general efectuate (….) pentru colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice şi a apelor de suprafaţă provenite din intravilanul acesteia; serviciul de canalizare include  colectarea, evacuarea şi tratarea adecvată a deşeurilor din gurile de scurgere a apelor pluviale şi asigurarea funcţionalităţii acestora.

    Evită Primarul Turzii, în mod intenționat majorarea unor amenzi ce pot fi aplicate companiei ce e condusă de ginerele lui?

    Cristian Matei, primarul Turzii, care a inițiat proiectul de hotărâre ”a sărit” peste articolul 5 ce prevede sancțiuni pentru faptul că nu sunt întreținute gurile de canalizare iar amenda în acest caz nu a fost majorată.

    Turdenii sunt buni de plată, firmele publice pe unde sunt angajați rudele și subordonații politici ai primarului, beneficiază de scutiri. Așa putem înțelege de ce e toxic pentru administrația locală faptul că rudele unor consilieri locali, ori chiar consilierii locali sunt și angajați ai companiilor publice. Va vota consilierul Paul Năstase o majorarea amenzilor pentru necurățarea gurilor de canal, ținând cont că e angajatul Companiei de Apă? Dar consilierul Paul Sârbu, a cărei nevastă e angajata la aceeași companie publică? Vor cere cei doi consilieri locali, din respect față de turdeni ca amenzile să fie dublate și în cazul companiilor publice ce pot fi sancționate?


    Salubritatea, pe lista de protecție a primarului

    Articolul 6 din Regulamentul de bună gospodărire prevede amenarea firmei de salubritate dacă nu asigură pubelele ecologice pentru depozitarea deșeurilor. Nici această amendă nu este majorată și e păstrată la valoarea de 400-800 lei. Celelalte amenzi cu valori între 2000 și 2500 de lei pentru diversele contravenții ce pot fi aplicate firmei de salubritate sunt păstrate la aceeași valoare din anul 2019, . Primăria introduce, e drept, o nouă sancțiune, dacă Supercom nu înștiințează Direcția Tehnică despre modificarea orarului de ridicarea gunoailor, între 800 și 1500 de lei . Această amendă e cât media amenzilor aplicate turdenilor și net inferioară amenzii altor persoane juridice.

    Peste 14 fapte contravenționale asociate serviciului de salubritate și care ar trebui aplicate Supercom SA nu sunt majorate, dar amenzile aplicate turdenilor și firmelor private din Turda sunt dublate.  Dacă asociem asta cu faptul că primarul și consilierii lui au mărit prețul la salubritate peste noapte, ne putem întreba dacă nu cumva companiile publice, Compania de Apă Arieș, Domeniul Public SA și Supercom nu sunt protejate de primar și consilierii locali.

    Vor vota consilierii PNL și UDMR dublarea amenzilor pentru turdeni, în condițiile în care companiile publice sunt ”iertate”?

    Latest articles

    Consilier USR Turda se opune limitatoarelor de viteză pe motiv că strada are curbe

    Florin Țifui, consilier USR s-a pronunțat într-o ședință a Consiliului Local împotriva  montării...

    Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

    Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU (TI EU) și campania Fossil...

    E.ON: Schimbarea centralei termice vechi cu una nouă, cu tehnologie de condensare, aduce o economie de până la 930 de lei pe an

    Centrala pe gaz este principala sursă de încălzire pentru 47% din locuințe; 25% dintre...

    Turda trebuie să-și modifice strategiile juridice în procesele civile cu cetățenii

    Potrivit unor documente cu caracter public transmise Curții de Conturi a României, municipiul Turda...

    More like this

    Consilier USR Turda se opune limitatoarelor de viteză pe motiv că strada are curbe

    Florin Țifui, consilier USR s-a pronunțat într-o ședință a Consiliului Local împotriva  montării...

    Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

    Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU (TI EU) și campania Fossil...

    E.ON: Schimbarea centralei termice vechi cu una nouă, cu tehnologie de condensare, aduce o economie de până la 930 de lei pe an

    Centrala pe gaz este principala sursă de încălzire pentru 47% din locuințe; 25% dintre...