Încă un proces pierdut de Poliția Locală Turda. Cine plătește găurile financiare rezultate din procese

0
Grandomania Primarul Turzii. Și-a Tras Gardă De Onoare Din Polițiști Locali

În 9 noiembrie 2022, Curtea de Apel Cluj a respins recursul Poliției Locale împotriva unei sentințe a Tribunalului Cluj prin care era anulată o sancțiune aplicată unui angajat al instituției turdene. Polițistul local Călin Pop a primit în septembrie 2021 o decizie de sancționare pe care a contestat-o în instanță. În iulie 2021, Tribunalul Cluj a stabilit că decizia de sancționare 127/29.09.2021 emisă de Serviciul Poliția Locală Turda este ilegală. La recurs, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului.

Notă: Politică și Putere precizează că dl Călin Pop, menționat mai sus drept cel de-al patrulea polițist local sancționat abuziv, nu este sursa informațiilor publicate în acest articol și în articolele anterioare privitoare la funcționarea Poliției Locale. Prezenta clarificare a fost făcută în contextul în care polițistul local a dorit să lămurească situația pentru a evita o interpretare greșită ce poate determina alte posibile sancționări abuzive, în viitor.

Acesta este al patrulea dosar în care polițiști locali din Turda, sancționați de șefii lor, câștigă procesele. E neștiință sau un abuz voit? Lucrurile sunt neclare, privite din exterior, dar surse din poliția locală spun că ambele variante coexistă. ”Sunt decizii arbitrare sau abuzive ale șefilor din Poliția Locală care habar nu au de lege. Să vedeți cum se stabilește valoarea amenzilor, după ureche. Unele mai mici, altele mai umflate, dar nu ai o procedură ca să apreciezi cum e stabilită valoarea. Poți însă observa că cei cu amenzi umflate n-au cunoscuți în Primăriei sau în Poliția Locală”, explică un polițist local.

Potrivit aceleiași surse, găurile financiare rezultate din procesele pierdute sunt la circa 40.000 de lei iar pierderile nu sunt recuperate. ”Când se anulau procese verbale de contravenție, li se reținea polițiștilor din salariu. Din cauza deciziilor greșite ale șefilor, găurile sunt de 40.000 de lei și nimeni nu le recuperează”, mai spune sursa Politică și Putere.

Nu doar polițiștii locali sunt victime ale abuzului ci și firmele. Curtea de Apel Cluj a admis parțial un recurs inițiat de firma Xavis Service din Turda, de pe strada dr. Ioan Rațiu. Primăria a refuzat să elibere acordul de funcționare pe caee firma l-a cerut încă din octobrie 2018. Curtea de Apel a decis ca municipalitatea să elibereze actul ca efect al aprobării tacite. ”Nu au vrut să-i elibereze actul, deși firma era îndreptățită să-l primească. Trebuie să înțelegeți, sunt persoane protejate de la nivelul cel mai înalt al administrației locale și sunt perosoane fizice și juridice împotriva cărora se comit abuzuri”, confirmă polițistul local. Instanța a dispus și anularea unei somații a Poliției Locale ce viza firma Xavis.

Atât Poliția Locală cât și Primăria Turda refuză să comenteze situația înregistrată la serviciul public. Cine și cum va recupera cheltuielile de judecată de zeci de mii de lei? Așteptări prea mari nu sunt din partea unei intervenții a primarului Turzii, Cristian Matei. Acesta la rândul lui a refuzat ducerea la îndeplinire a unei hotărâri de Consiliu Local privitoare la plata datoriilor către STP Alba Iulia.

Ca urmare a refuzului primarului de a dispune plăți, deși avea această obligație ca ordonator principal de credite, municipiul Turda se judecă acum cu STP Alba Iulia, pentru a clarifica datorii de circa 24 de milioane de lei, pe care municipiul trebuie să le plătească.

Politică și Putere a adresat Poliției Locale și Primăriei Turda, o serie de întrebări rămase fără răspuns:

Am solicitat ca cele două instituții să clarifice dacă e necesară o evaluare profesională a conducerii Poliției Locale și să se precizeze care este procedura de recuperare de la șefii Poliției Locale, a prejudiciilor produse în cazul proceselor pierdute privitoare la decizii de sancționare dispuse de conducerea Poliției Locale. Deasemenea să se precizeze și în ce stadiu e această procedură, dacă este ea aplicată.

Solicitarea a rămas fără răspuns

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.