Primarul Turzii  a fost amendat de Curtea de Apel Cluj pentru că i-a refuzat unui jurnalist dreptul să participe la ședințele Consiliului Local

0
Primarul Municipiului Turda Cristian Matei Mesaj Adresat Cet Enilor 1200x700 1

Ieri, 10 noiembrie 2022, Curtea de Apel Cluj a dispus  în Dosarul 844/117/2022,  sancționarea primarului Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei cu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere iar Municipiului Turda i-a impus plata unei penalități de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere, pentru ne-executarea unei sentințe definitive a Tribunalului Cluj, ce prevedea accesul nemijlocit al unui jurnalist local la ședințele Consiliului Local Turda.

Seria de două procese distincte a fost inițiată de către jurnalistul turdean Horea Hudrea, ca urmare a faptului că municipalitatea a început organizarea, în pandemie, a unor ședințe online, în sistem de videoconferință.

Ca urmare a faptului că în transmisiile prin videoconferință, ședințele Consiliului Local erau întrerupte neașteptat în momente cheie (spre exemplu când consilierii locali din opoziției aveau intervenții) și pentru că au existat cazuri în care ședințele Consiliului Local nu erau înregistrate complet, jurnalistul a solicitat în anul 2021 accesul direct în sala videoconferință a ședinței pentru realizarea de înregistrări audio-video și accesul pe platforma de video-conferință pentru a înregistra video ședințele Consiliului Local.

Administrația locală a refuzat accesul și i-a indicat jurnalistului să urmărească ședințele publice ale Consiliului Local pe Facebook. În iunie 2021, Tribunalul Cluj a pronunțat Hotarârea  1774/2021 prin care obliga autoritățile să îi permită jurnalistului  accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilr Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Turda. Invocarea dreptului de acces nemijlocit al juralistului a fost făcut în baza HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001.

Deși exista o sentință definitivă Municipiul Turda, prin primar, a refuzat în două rânduri executarea voluntară a sentinței și a continuat să mențină indicația ca jurnalistul să urmărească ședințele Consiliului Local pe platformele sociale.  Jurnalistul a solicitat întărirea titlului executoriu cu aplicarea sancțiunilor legale prevăzute de Legea contenciosului administrativ, respectiv amendarea cu 20% a primarului și stabilirea unor penalități pe zi de întârziere, aplicabile Municipiului Turda, dar cererea a fost respinsă în primă instanță de Tribunalul Cluj.

În final, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat  la data de 10 noiembrie 2022 și a aplicat primarului municipiului Turda o amendă ce se face venit la bugetul de stat, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere şi penalităţi de întârziere de 100 lei/fiecare zi de întârziere.

Decizia Curții de Apel Cluj, la fel ca și decizia Tribunalului Cluj din primul proces sunt extrem de importate, deoarece apără două drepturi fundamentale: dreptul presei de a primi și a transmite informații într-un mod nemijlocit și dreptul la un proces corect, concretizat inclusiv prin dreptul la executarea unei sentințe definitive.

Un ajutor pentru câștigarea acestei dispute juridice l-a avut și o scrisoare de susținere profesională semnată de lector.dr  Viorel Nistor de la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, care a a pledat pentru necesitatea apărării dreptului jurnaliștilor de a asista nemijlocit la evenimentele publice.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.