PSD Turda a organizat, la finalul săptămânii trecute o conferință Respect pentru Turda, Cum salvăm comunitățile eșuate. Invitatul de onoare a fost ”profesor universitar doctor senator Vasile Dâncu” care a sosit alături de alți invitați. Printre cei mai memorabili sunt senatorul cu sapa Gheorghe Mătieș, primarul Mirel Hălălai de la Teiuș, celebru pentru faptul că preferă să i se recite ode de către elevi și deputatul care a studiat ”dreptul juridic”.
Subiectul conferinței PSD, unul generos de altfel a fost umbrit de valul de laude pe care invitații și l-au lansat unii altora. Tonurile laudative ar fi făcut să se înroșească complet chiar și bannerele PSD.
Ceea ce a surprins mai mult a fost însă compoziția eterogenă a invitaților ”profesorului universitar doctor senator Vasile Dâncu”.
Prima figură pitorească din lista de invitați PSD e senatorul cu sapa, Călin Gheorghe Mătieș. Acesta este cunoscut pentru faptul că în toamna anului 2021 a intrat cu o sapă în Parlament, ca o ironie la adresa președintelui Iohannis. ” Eu am o sapă de metal, nu am mai găsit o sapă de lemn dar cred că domnul Iohannis și Cîțu, la situația la care ne-au adus, nu ne vor trebui crose, ne vor trebui sape, să ne revenim”, aprecia senatorul Mătieș. Presa a relatat în 2021 că oficialii din Parlament au apreciat că sapa e o armă albă.
În iunie 2021, senatorul Mătieș a mai avut un derapaj sesizat de presă, referitor la legea privind educația sexuală în școli. Atunci era convins că președintele Johannis ” vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării”. Ulterior, senatorul Mătieș n-a mai avut nici o ezitare politică să voteze un guvern PNL-PSD, ”pentru stabilitatea României”
Pe lista invitaților sosiți la Turda să ne încurajeze să ne salvăm de eșec se numără și primarul din Teiuș ajuns celebru după ce o elevă i-a recitat o odă iar el a ascultat-o fără cea mai mică jenă.
Puteți citi mai jos Oda Primarului din Teiuș, Hălălai, pentru a înțelege spre ce fel de salvare ne îndreptăm cu invitații PSD:
Străbunii noștri din Căpud
Treceau podul de la Teiuș
C-așa a fost lumea lăsată
Mai redusă câte-o dată
Și-au trecut primari mai mulți
Pod peste Mureș n-au făcut
Promisiuni toți au avut
Nimeni nu a venit
Ca să facă ce-au promis
Și-a venit ziua cea mare,
C-un primar ca Hălălaie
Un copil de ceferist
Tânăr, învățat, cinstit
Proiectul pod când l-a găsit
La București l-a și trimis
Podul s-a construit
Și satul a înflorit.
O școală modernizată,
Apă în Căpud băgată.
Domn’ Primar îți mulțumim!
Sănătate îți dorim!
Belșug și fericire,
Să ai parte de iubire!.
Ultimul invitat memorabil e Radu Tuhuț, deputat, președintele PSD Alba, care a evoluat de la un simplu șofer, la jurist și deputat după ce a studiat ”dreptul juridic”, așa cum scrie în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților.
Care e mesajul PSD de la Turda?
Dincolo de tonul laudativ de genul ”profesor universitar doctor senator Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național PSD” repetat cu obstinație, dincolo de celelalte laude exagerate aduse președintelui PSD Turda, se impun câteva observații.
Eterogenitate grupului de lideri politici prezenți sugerează o armată răzlețită în spatele lui Vasile Dâncu. Spre exemplu, a lipsit de la eveniment deputatul de Cluj, Achimaş-Cadariu care este totuși o personalitate în Cluj. Au lipsit deasemenea lideri PSD din Bistrița Năsăud și Mureș. Liderii prezenți la eveniment fac parte dintr-un grup conservator al PSD, dacă e să ne amintim de convingerile senatorului Mătieș, cum că masturbarea e periculoasă spiritual. Vasile Dâncu a punctat câteva idei ce merită reținute: autonomia politică e o necesitate (aceeași poveste învechită că Ardealul contează și cu județul Turda-Arieș), eșecul intrării în Schengen e politic și trebuie decontat ca atare tot politic (cu o trimitere la leadershipul de la București), s-au lansat mesaje favorabile politicienilor neoprotestanți penticostali, cu referire nominală la deputatul Sighiartău din Bistrița Năsăud și la Titus Corlățean, fostul ministru de externe, deasemenea penticostal. Avem așadar o apropiere interesantă a PSD Cluj și PSD Turda de votanții neoprotestanți, care cel puțin la Turda au fost la ultimele alegeri niște votanți aliați ai PNL. Cu aceste teme, una din bazele electorale ale primarului Turzii, Cristian Matei, e serios atacată de PSD. Poate așa se explică și reacția imediată și tonul vehement din scrisoarea deschisă a primarului Turzii. Tema vaccinurilor, tema ”gândacilor care blochează hidrocentralele”, identitatea PSD ce poate fi amenințată de coaliția cu PNL, apărarea familiilor din străinătate ce trebuie protejate prin mobilizarea ”creștinilor practicanți”, au fost alte câteva ideile lui Dâncu.
”În sondajul de săptămâna trecută, înainte de frica de război și de frica de prețuri, este în sondaje frica pentru viitorul copiilor. O comunitate este eșuată când oamenii se gândesc că nu au viitor în comunitatea respectivă că își exportă copii. Acesta este semnul că o comunitate eșuează”, aprecia Dâncu.
Din constructul politic ce transpare din discursul profesorului Dâncu rezultă că acesta intenționează să coalizeze liderii conservatori din Ardeal, exploatând temerile legate de familie din sondajele amintite. Un sociolog, înconjurat de primari ce preferă ode, senatori care cred că masturbarea e periculoasă și vorbește despre ”creștinii practicanți” (oare drept-credincioștii ortodocși, pe unde sunt?), ar trebui să ne ridice niște semne de întrebare. E un astfel de mesaj bun pentru Cluj? Rămâne de văzut, dar parafrazându-l pe profesorul Dâncu, vorbim tot de o alegere politică, care dacă eșuează trebuie decontată tot politic.
Dacă chiar ar fi să credem în eficiența unor ideologii în politica locală și regională, soluția PSD Turda pentru anul 2024 într-un oraș ce se vrea modern, precum Turda, este – cel puțin la această dată- aceea a unei administrații conservatoare de stânga. Conservator, naționalist și social-democrat e un construct ce ar trebui să ne dea fiori tuturor, mai ales dacă e un concept pus la cale de un sociolog. Rămâne de văzut dacă profesorul Vasile Dâncu doar se folosește de liderii conservatori și fricile opiniei publice pentru a-și reface armata politică scămoșată în urma demisiei sau chiar crede ce ne zice.
La doar câteva zile, de la evenimentul de la Turda, profesorul Dâncu se refugiază în trecut, și ne reamintește de un articol de opinie pe care l-a scris în 2020. Când un politician revine la obsesii mai vechi, de genul ”un straniu sentiment al generației înfrânte mă cuprinde”, e un semn îngrijorător căci reconstruirile unui politician trebuie făcute în singurătate iar în public trebuie spuse doar certitudinile. Altfel, am crede că liderul social democrat e bântuit fie de o depresie politică, fie de demonul oricărui teoretician ce vine cu coșmarul adiacent al lui ”înțelege, dar nu poate”.