Deșeurile din construcții invadează vechi cartiere ale Turzii. Orașul e distrus pas cu pas,  de gunoaie

0
Deșeurile Din Construcții Invadează Vechi Cartiere Ale Turzii. Orașul E Distrus Pas Cu Pas,  de Gunoaie

Zeci de camioane încărcate cu deșeuri din construcții depozitează aleatoriu gunoaie, pe raza administrativă a municipiului Turda. Autoritățile locale se prefac că nu văd iar în unele cazuri chiar încurajează tacit aruncarea deșeurilor pe domeniul public. Chiar nu văd autoritățile locale că la câteva sute de metri de Primăria Turda sunt aruncate deșeuri? Să nu știe municipalitatea că pe terenurile administrative ale Turzii se îngroapă deșeuri nesorate ce distrug pământul și apele subterane?

 În același timp, sesizările cetățenilor privitoare la rampele neconforme de gunoaie sunt ignorate sau soluționate cu întârziere.

Prețul depozitării deșeurilor nesorate în gropile de pe raza administrativă a Municipiului Turda vor produce efecte în timp iar locuitorii zonelor vizate se tem că va fi afectată pânza freatică și terenurile agricole.

În anii `60, Uzinele Chimice Turda depozitau ”inactivul”, un derivat din producerea DTT-ului, pe unde apucau, prin Turda, inclusiv în zona Poștarât. După 60 de ani, cheltuim peste 94 de milioane de lei pentru eliminarea substanței chimice din zona Poștarât. E adevărat, ”inactivul” e o substanță organo-clorurată mult mai toxică decât deșeurile de construcții, dar acestea la rândul lor sunt periculoase pentru mediu: Substanțele gudronate sau cele cu lianți bituminoși sau hidraulici ori substanțele pentru controlul prafului din mixturile asflatice, sunt deasemenea periculoase pentru mediu. Deși există norme europene și ghiduri scoase de autoritățile de mediu, nici o autoritate publică locală nu ia în serios recomandările europene de bune practici.

Poiana
Gunoaiele sunt îngropate pe terenurile agricole din Cartierul Poiana. De ce permit autoritățile locale, distrugerea orașului?

     La Turda, zona de terenuri din apropierea cartierului Poiana e din nou asaltată de camioane ce duc gunoaie. ”Au venit câte 3-4 și aruncă deșeurile în zona fostului IAS Poiana. Acolo sunt niște lacuri. Problema e că nu aruncă doar materiale de construcții, ci efectiv sunt tot felul de gunoaie. Un excavator se grăbește să îngroape totul. Distrug pânza freatică și distrug pământul”, explică Ludovic Szel, un locuitor din zonă. Oamenii sesizează apariția camioanelor cu ușurință, deoarece trecerea camioanelor grele este resimțită până în case.

   Nu este prima dată când cartierul Poiana e ținta depozitelor ilegale de deșeuri.    În februarie 2022, presa locală relata faptul că locuitorii din Poiana au reclamat existența unui alt depozit de deșeuri. Garda de Mediu a somat atunci proprietarul terenului să curețe zona. Măsurile de înlăturare a deșeurilor sunt însă întotdeauna întârziate și aproape imposibil de pus în practică, odată ce depozitele ilegale sunt formate.

Stai să te întrebi care e logica pentru care UE finanțează închiderea vechilor depozite de deșeuri menajere, dacă alte noi apar cu atâta ușurință și fără ca autoritățile să intervină.

    Autoritățile locale sunt lente în a rezolva astfel de situații. Un astfel de caz e cel al turdeanului Emil Bara. Acesta a sesizat Primăria Turda că există un depozit neautorizat de deșeuri de construcții la intrare pe partea dreaptă, pe strada Petru Maior. Sesizarea trimisă în 19 septembrie 2022  a rămas fără răspuns. Timp de aproape 20 de zile, Primăria Turda nici măcar nu a confirmat înregistrarea cererii. Turdeanul a sunat la primărie pentru a obține un număr de înregistrare dar i s-a spus că cererea ”e la cabinetul Primarului”. Între timp, diverși cunoscuți i-au transmis  din bun senin că ar fi cazul ca primarul să nu fie tulburat cu prostii. După ce a sesizat Garda Națională de Mediu, turdeanul a primit în 7 octombrie un e-mail că cererea lui a fost înregistrată în 21 septembrie.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.