Apele Române Mureș a demarat o verificare complexă a acumulărilor și barajelor din bazinul hidrografic al râurilor Mureș și Arieș, a anuțat Cosmin Pop, directorul Administrației Bazinale de Apă Mureș.
În județul Cluj vor fi verificate barajul de priză de la Moldovenești care asigură nivelul necesar pentru furnizarea de apă brută pentru Compania de Apă Arieș, dar și circa opt acumulări piscicole, în special din mediul rural, la Rediu, Filea, Iacobeni, Tureni, Fânața Vacilor, Luncani. Acumulările și barajale verificate sunt de importanță normală și redusă, dar verificările vor permite pe lângă inspectarea lor tehnică și verificarea actelor și avizelor. ”O parte dintre acestea au documentațiile tehnice și avizele expirate, verficările vor permite corectarea situației”, a precizat Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș.
Măsurile de verificare au fost dispuse în baza Hotărârii nr. 42 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 3 octombrie 2022. privind dispunerea măsurilor urgente necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.
”La barajele din categoriile C și D (de importanță normală și redusă) aferente acumulărilor permanente și nepermanente din spațiul hidrografic Mureș, echipele mixte de la „Apele Române” verifică atât actele de reglementare și modul de îndeplinire a măsurilor stabilite, precum și starea tehnică a lucrărilor, mai exact: evaluarea stării de siguranță în exploatare; comportarea în timp a lucrărilor; starea echipamentelor hidromecanice; existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare; măsurare și control;
În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu urmări nedorite la nivelul comunităților locale, în spațiul hidrografic Mureș, vor fi verificate 108 de baraje, dintre care 17 sunt deținute de Administrația Bazinală de Apă Mureș”, a precizat directorul ABA Mureș, într-un comunicat de presă.
Pentru fiecare baraj în parte, va fi întocmit câte proces verbal de constatare. Acțiunea de verificare se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice, a mai precizat ABA Mureș.