Administrație locală pentru fraieri. Donații dubioase de terenuri la Primăria Turda

0
C74ed88d 07ab 4a38 Bad9 271266a07b9f 1

foto: Din Poștarât, spre Băile Sărate au ajuns banii de canalizare, dar nu și pentru rețeaua de apă

Administrația primarului Cristian Matei continuă seria donațiilor dubioase de teren cu un proiect de hotărâre care privește, de această dată, cartierul Primăverii. Proiectul va fi discutat în ședința ordinară a Consiliului Local, ce va avea loc joi, 30 septembrie 2022.

Potrivit inițiativei, trei proprietari donează 946 mp pătrați de teren în cartierul Primăverii care urmează să fie transformat în drum public.

La o primă vedere, nu e nimic anormal în faptul că niște cetățeni, proprietari de teren, donează o suprafață pentru constituirea unui drum public. Practica nu e nici nouă, nici caracteristică municipiului Turda.

În zonă, o parcelă de 600 de mp, pe strada IL Caragiale e scoasă la vânzare cu 28.500 de euro. Se naște întrebarea de ce ai dona un tern evaluat la circa 40.000 de euro ca să te alegi cu un drum?

Răspunsul stă însă în faptul că prin înființarea unui drum, autoritățile locale sunt obligate să introducă și utilitățile, apa, canalizarea, curentul electric și gazul. Cu alte cuvinte, cedezi o proprietate de 40.000 de euro, ca să fii sigur că pe banii orașului se fac investiții de 1 milion de euro (asfalt plus utilități). Nici asta nu ar fi o problemă chiar așa de mare deoarece administrația locală asta trebuie să facă, printre altele, să dezvolte infrastructura orașului.

Este însă totuși o problemă morală serioasă. Cât de corect e să te încarci cu o nouă stradă fără infrastructură câtă vreme alte zeci de persoane așteaptă rezolvarea unei situații similare de zeci de ani?

Care e diferența dintre amărâtul cu casă la periferie și proprietarul ce-și permite să doneze terenul pentru o stradă? Vedeți răspunsul mai jos.

Administrația locală pentru fraieri

Proiectul Primăriei Turda și susținut de primarul Cristian Matei și consilierii PNL poate fi foarte bine inclus într-un manual de administrație locală pentru fraieri.

Mai multe persoane de pe strada Cerbului din Turda solicită de 2-3 ani de zile extinderea rețelei de apă, pe strada lor. Li s-a răspuns în mod repetat că nu se poate asigura extinderea rețelei pentru că Primăria Turda nu are bani, Compania de Apă nu are fonduri pentru investiții iar proiectul european ”nu ajunge până acolo”. În cartierul Poiana, pe o stradă de la periferie, oamenii au făcut chetă și au plătit din buzunarul lor bani pentru un stâlp de iluminat. Motivul a fost același, nu sunt bani de investiții în rețeaua de iluminat. Fraierilor li se încasează sume de la 4000 de lei în sus pentru o extindere de rețele de apă, de câțiva metri.

Camelia, o turdeancă care locuiește în cartierul Primăverii a plătit 9000 de lei, doar pentru o deviere de țeavă din cea principală spre curtea ei.

Discursul autorităților în acest caz al donațiilor dubioase este același de ani buni: ”Nu suntem obligați să introducem utilitățile, donatorii nu cer asta, cer doar un drum”. Istoria administrației locale de la Turda ne arată că asta e o poveste de adormit copii, din aceeași categorie a poveștilor pentru fraieri. În anii 96, când se înființa cartierul Primăverii, textul a fost că administrația locală constituie acolo parcele pentru grădini. Și atunci, administrația locală susținea sus și tare că nu e obligată să introducă utilități. Presiunea publică, dar și prevederile legale, au dovedit că e un basm. Municipalitatea e obligată să introducă infrastructură pe străzile din intravilanul localităților. La Tureni, spre exemplu o familia a obligat în instanță Primăria să-i asigure accesul la rețeaua de apă și canalizare, prin extinderea rețelei.

Donatorii care cedează cei 946 de mp de tern pot cere acest lucru, și sunt îndreptățiți să dorească un drum care să le avantajeze proprietățile. Fraierii care stau la periferie și se milogesc ani la rând pe la ușa primarului pentru a avea acces la apă, canalizare și iluminat public au însă un drept însutit în rezvolvarea nevoilor lor.

Opoziția, potrivit unor surse, va încerca să blocheze acest proiect de hotărâre mai ales în condițiile în care invocă surse neoficiale cw susțin că proiectul va favoriza persoane din conducerea Primăriei Turda ce dețin terenuri din zonă prin intermeniul unor interpuși.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.