Reportaj de la țeava de căcat. Lucrările la apă-canalizare din Turda dau rateuri la nivel maxim

0
Politicasiputere

O țeavă de apă, de pe strada Constructorilor 34, a fost reparată după o săptămână și jumătate de când a fost spartă de meriașii care introduc rețeaua de apă și canal. Inițial, au pus un manșon de cauciuc legat cu sârmă, dar acesta nu a ținut. Apoi meseriașii au venit cu un colier metalic, prea mare, cu care nu au reușit să strângă garnitura. Au revenit cu un alt colier, dar nici acela nu a fost bun. Abia a treia oară au nimerit dimensiunea potrivită.

Câțiva metri mai incolo, în aer liber, în căminele de canalizare neacoperite, plutesc dejecțiile umane și apele de canalizare. Sunt neacoperite de circa o săptămână.

Locuitorii blocului D3 de pe strada Constructorilor 34 sunt șocați de modul de lucru la rețeaua de apă-canal de la Turda. Poveștile lor sunt despre haosul și incompetența celor care ar trebui să se ocupe de lucrare. Pentru oameni, lucrurile sunt complicate deoarece au aflat că meseriașii ce lucrează la înlocuirea rețelei de apă și canal nu sunt angajații Companiei de Apă Arieș. Au aflat că e neclar cine trebuie să repare țevile sparte.

Meseriașii au greșit dimensiunea colierului și au venit la lucru cu scule de bicicliști

Lucrează de trei săptămâni. În primele două zile au rupt firele de curent și ne-au lăsat fără electricitate. Câteva zile mai târziu au spart țeava de apă, pe care au încercat să o repare, au legat-o cu o garnitură de cauciuc, legată cu sârmă”, povesteșe un locatar al blocului. O altă locatară completează imaginea. ”Lucrează câte unu-doi, cel mult au fost trei. Într-o zi dormeau de rupeau pe iarbă, le-am zis mai sculați-vă măi, că vă face careva poze”, povestește femeia. Dincolo de viteza de lucru, specifică României și mult mai particulară Turzii, oamenii sunt supărați de ce se întâmplă. Au fost montate noi cămine de canalizare care stau descoperite de circa o săptămână. Efectiv poți vedea cum plutesc dejecțiile și cum curge apa de canal. ”De la o țeavă de 500 au trecut la o țeavă de 200. Țeava de 200 au introdus-o în țeava veche. Știți însă ce e tare? Au cimentat ieșirea din cămin pe deasupra țevii, dar nu și dedesubtul ei. Acum apa de canalizare se scurge în pământ și sub bloc, prin vechea țeavă de canalizare”, arată un locatar spre pârâiașul de fecale ce se infiltrează în pământ. Ironia face că lucrările proiectului CAA trebuie să îndeplinească înalte standarde de mediu iar scurgerile de ape menajre în subsol sunt interzise. Pe strada Constructorilor 34 din Turda, apele de canalizare se scurg nestingherite în pământ iar mirosul în curtea blocului e pe măsură. ”Puteau pune un capac temporar de protecție. Puteau să repare ca lumea țeava în prima zi. Puteau tencui spărturile căminului de canalizare ca lumea”, spune locatara blocului D3.

O altă persoană povestește cum a sesizat Compania de Apă Arieș pentru a remedia spărtura, încă de acum o săptămână. ”Am sunat astăzi și erau foarte confuzi, m-au întrebat mirați cum adică, nu s-a reparat?”, povestește femeia.

Alți doi bărbați parlamentează cu meseriașul ce pune colierul. ”Păi tu ai venit cu un patent și cheie de 17? Cu patentul ții contra? Unde ți-s sculele?” întreabă un locatar care-mi explică ulterior că în ziua de azi sunt scule moderne cu care poți lucra în instalații. Meseriașul explică că el nu e de meserie să repare țevi, dar că face asta ca un favor pentru șoferul de pe buldo.

Ironia situației e super tare. Nu doar că meseriașii au venit să repare țeava spartă, după o săptămână, cu un colier greșit și scule de biciclist amator.

Politicasiputere
Au izolat ieșirea din căminul de canalizare doar deasupra nu și sub țeavă. Apele menajere se scurg în pământ

Au venit să o repare cu două zile înainte să o anuleze, deoarece de mâine vor înlocui țeava de alimentare cu apă cu una nouă.

După ce au pus colierul, sub ochii vigilenți ai locatarilor ce supravegheau lucrarea precum niște maiștri sau dirginți de șantier veritabili, apa nu mai curge pe Strada Constructorile 34. Căcatul însă, da.

De ce sunt nemulțumiți oamenii?

Au sesizat acum o săptămână spărtura de care CAA oricum știa și nimeni nu a făcut o reparație serioasă, apa a curs.

Timp de circa o săptămână, noile cămine de canalizare au stat descoperite, producând un miros groaznic în curtea blocului.

Căminele canalelor nu au fost corect izolate, apa menajera s-a scurs inclusiv în subsolul blocului,

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.