”A făcut teava de apă atac de panică”. Val de ironii, glume și chiar blesteme la adresa administrației locale din Turda

0
Petruares

Administrația liberală de la Turda, condusă de primarul Cristian Matei este ținta unui val de nemulțumiri pe rețelele de socializare. Motivele sunt opririle de apă și inundarea străzilor în urma ploilor abundente.

Ultimele două săptămâni, cu intemperii, au dus la o explozie de mesaje de supărare ale turdenilor.

Specificul valului de nemulțumire, înregistrat în ultimele zile pe rețeau Facebook, împotriva administrației publice locale de la Turda e acela că reacțiile aparțin unor oameni neînregimentați politici și distribuiți uniform în toate zonele din oraș.

O noutate e și faptul că se fixeaxă în mintea oamenilor termenul ”Mateială”, echivalentul mântuielii, un termen inventat de USR, adversul politic al PNL.

Mesajele turdenilor, de pe Facebook, completează mesajele partidelor locale de opoziției care lansează aproape zilnic acuzații că lucrările cu fonduri europene din oraș sunt făcute de mântuială.

Reacția publică a turdenilor e cvasi-unanimă: lucrările din Turda nu sunt cum trebuie.

Apa1234
Străzile cu blocuri și case, sunt în egală măsură la fel, în fața ploilor”A făcut țeava ade apă atac de panică”, e remarca cea mai amuzantă a ultimelor luni, la adresa modului cum e administrată Turda. Ironia a fost făcută acum câteva zile pe Facebook, după ce turdenii au sesizat o oprire de apă neanunțată pe strada Petru Maior din Turda.

Ieri, o altă oprire de apă, din 6 septembrie, a stârnit furia unei turdence care a rămas cu vopseaua de păr în cap. ”Fie-ati ai dracului și v-ar trasni Dumnezeu Sfantul ca iar ați luat apa”. Mesajul nu necesită nicio interpretare suplimentară,.

Valul de ironii a apărut mai masiv însă după ploile abundente din ultima săptămână ”Nu zicea primarul că vrea concursuri de caiac canoe? Acum le poate tine prin tot orașul! ”, a comentat Sorin Cucea, completat de Flaviu Bobiș care a apreciat că rețeaua de canalizare ”Îi pusă, numai că îi pusă în deal”. Remarcile sunt la o fotografie a Ioanei Vesa, care se întreabă dacă Dorel a uitat să bage canalizarea pe strada Petru Rareș. Lucrările de pe strada Petru Rareș au fost verificate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, la cererea USR Turda și s-a constatat că au făcute sub standarde.

Reacții ironice a stârnit și prăbușirea în Micro III a panourilor cu realizările administrației locale, acestea neasigurate pentru furtună au fost răsturnate de vântul puternic. ”La ăștia nici măcar reclamele nu rezista!!! ”, scrie Iosif Călin Iaroi.

Reacțiile turdenilor, mai vehemente au apărut în această vară și au fost amplificate de lentoarea cu care înaintează lucrările dar și de faptul că proiecte par făcute total aiurea, așa cum se întâmplă pe strada Ștefan cel Mare, unde oamenii nu mai pot ieși cu mașinile din curte din cauza unui trotuar.

Panou
Reacții ironice a stârnit și prăbușirea în Micro III a panourilor cu realizările administrației locale, acestea neasigurate pentru furtună au fost răsturnate de vântul puternic. ”La ăștia nici măcar reclamele nu rezista!!! ”, scrie Iosif Călin Iaroi.

”Vara pe uliță”, posta cu o poză, în 20 august, turdeanul Călin Crișan. Reacțiile negative nu au întârziat să apară, inclusiv cu replici sub forma unor poze din alte zone ale Turzii.

Poza cea mai șocantă a sfârșitului de vară rămâne însă cea de pe strada Petru Rareș, o stradă modernizată pe care stagnează apa.

Ce e de făcut?

Turdenii constantă cu ochii liberi că ”ceva nu e în regulă” în dezvoltarea urbană a Turzii. Pârghiile de acțiune ale oamenilor de rând sunt însă limitate, aproape că nu există. Partidele de opoziție din Turda nu dețin forța politică să constrângă administrația locală să ia măsuri. Instituțiile statului se mișcă greu. Inspectoratul de Stat în construcții a dat doar avertismente și amenzi minime. Doar sesizările USR Turda privind neconformități de lucrări au depășit 7-8 solicitări, fără a avea însă un efect real, altul decât cel mediatic.

Un proiect de hotărâre a PMP Turda, de înființare a unei comisii municipale de verificare a calității lucrărilor, a fost ascuns de administrația locală și nu a fost supus votului consilierilor locali.

O soluție ar putea fi implicarea subprefectului Răvan Ciortea, singurul lider politic local cu o funcție administrativă mai mare decât cea a primarului Turzii. Subprefectul nu poate impune ceva administrației locale dar poate solicitat sancțiuni mai drastic din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, o instituție în subordinea guvernului.

Politicienii locali au puține resurse pentru a corecta derapajele administrației locale. Până o să apară soluția reală, rețelele de socalizare adună ironii, glume și blesteme.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.