Lucrări-dezastru pe strada Ștefan cel Mare. Oamenii nu mai pot ieși cu mașinile din curți

0
Lucrări-dezastru Pe Strada Ștefan Cel Mare. Oamenii Nu Mai Pot Ieși Cu Mașinile Din Curți

Locuitorii străzii Ștefan cel Mare din Turda nu mai pot ieși cu autoturismele din casă, după ce au demarat lucrările de modernizare a coridorului de mobilitate urbană est.

Lucrările de reabilitare a străzii au demarat în baza unui proiect de 9,8 milioane de euro (cuprinzând doar valoarea lucrărilor de reabilitare).

Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona de est a Municipiului Turda, un proiect european cu o valoare toală de peste 30 de milioane de euro din care 9.8, pentru lucrări, încarcă din greu nervii locuitorilor de pe partea dreaptă a străzii Ștefan cel Mare.

Un excavator parcat în lungul trotuarului, o placă avertizoare pentru lucrări în derulare, trântită în praf, deșeuri de construcții, grămezi de pietriș împrăștiate, toate zac de-a valma pe strada Ștefan cel Mare din Turda, unde au loc lucrări de reabilitare a străzii principale.

Constructorii care fac lucrările reabilitează un trotuar și au plantat borduri care fac imposibilă ieșirea din curți cu autoturismul. ”Va fi dezastru. Nu o sa pot băga mașina în curte sau sa o las măcar în fața porții. I-am întrebat dacă vor lăsa așa lucrurile au fost aroganți și au zis că va fi pistă de biciclete și nu mai știu ce…e dezastru oricum”, a declatat o persoană ce locuiește pe stradă.

Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona de est a Municipiului Turda este un proiect care ar fi trebuit să se încheie la 31 decembrie 2021.

Obiectivele proiectului trebuiau atinse până în 2022, dar lucrările nu sunt realizate nici 30%

Potrivit precizărilor Primăriei Turda, proiectul are ca obiective specifice :
1. Reducerea pana in anul 2022 a emisiilor de CO2 in zona ce face obiectul investitiei cu 4.3% ca urmare a reducerii utilizarii autoturismelor si introducerea in transportul in comun a 5 autobuze electrice de capacitate normala (minim 10 m)
2. Cresterea pana in anul 2022 a numarului de utilizatori a transportului in comun in Municipiul Turda cu 12.3% ca urmare a realizarii unor masuri destinate incurajarii utilizarii transportului alternativ (autobuze electrice, implementarea unui sistem de e-ticketing, modernizarea statiilor de transport in comun, crearea unui sistem de management al traficului pana la finalizarea proiectului, la nivelul Municipiului Turda)
3. Dezvoltarea pana in anul 2022 a sistemului de transport velo prin realizarea a 3,375 km de piste de biciclete si dezvoltarea unui sistem de inchiriere de biciclete pana la finalizarea implementarii proiectului la nivelul Municipiului Turda estimandu-se o crestere cu 25% a numarului de utilizatori.
4. Cresterea gradului de siguranta si accesibilitate pentru pietoni pana in anul 2022 prin modernizarea a 14.840 mp de spatiu pietonal, prevazuti cu sisteme de siguranta care sa impiedice accesul auto pe trotuar, estimandu-se o cresterea a numarului de persoane care utilizeaza traseele pietonale cu 9.4%.
5. Imbunatatirea spatiului urban prin asigurarea de spatii verzi in aliniament si plantarea de 4.500 mp arbori/arbusti pana in anul 2022.
6. Reducerea nivelului de poluare fonica cu 40% datorita achizitionarii, prin intermediul proiectului, de autobuze electrice ce emit 50 decibeli fata de autobuzele din dotarea prezenta care emit 80 decibeli.

Grupul ţintă al proiectului:
In vederea realizarii obiectivului propus, beneficiarul – Municipiul Turda, doreste accesarea de fonduri europene pentru modernizarea traseului Piaţa Romană – Str. Stefan cel Mare – Calea Victoriei intr-o maniera integratoare a elementelor de infrastructura destinata deplasarilor auto, pietonale, velo si ale transportului public. In zona ariei de studiu a proiectului locuieste o populatie estimata de 4.800 locuitori.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.