Gherilă politică. Secretara municipiului Turda e reclamată la Comisia de Disciplină de către PMP Turda

0
Primar

foto: PMP Turda vrea să-i facă de rușine pe secretarul general și pe Primarul Turzii, în fața Comsiei de disciplină din Prefectura Cluj

Lupta politică de la Turda, disputată public pe rețelele sociale și prin votul în Consiliul Local are și o componentă ascunsă.

Secretarul general al Municipiului Turda, Mihaela Elena Mărginean a fost reclamată de către PMP Turda la Comisia de Discipină. Potrivit Codului Administrativ, Comisia de disciplină pentru secretarii generali ai comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti se constituie la nivelul judeţului, respectiv municipiului Bucureşti, prin ordin al prefectului.

Secretarul general ar urma să se prezinte în fața Comisiei de Disciplină din Prefectura Cluj, la începutul lunii septembrie.

Motivul principal al trimiterii secretarei Municipiului Turda în Comisia de Disciplină îl constituie faptul că aceasta ar fi refuzat să îi sprijine pe consilierii PMP în procedura de elaborare a hotărârilor de Consiliu Local. PMP Turda a depus circa 10 proiecte de hotărâri de Consiliu Local care au fost blocate la nivelul Primăriei. Celor de la PMP li s-a răspuns că proiectele lor nu îmbracă forma legală dar nu li s-a indicat concret ce anume nu s-a respectat din punct de vedere juridic. În unele cazuri, în adresa de răspuns li s-a comunicat că proiectul de hotărâre depus ”nu e oportun”. PMP susține că oportunitatea de aprobare a unui proiect de hotărâre e atributul exclusiv al Consiliului Local și nu a funcționarilor din Primăria Turda. Secretari Mărginean i se mai reproșează că nu respectă Codul Administrativ și redactat eronat procesele verbale ale ședințelor Consiliului Local.

Miza sancționării secretarului general al Municipiului Turda este aceea de a forța administrația publică locală să supună votului Consiliului Local Turda proiectele PMP, susține consilierul local Adrian Nap. ”Avem foarte multe proiecte de hotărâre pentru turdeni ce sunt puse pur și simplu în sertar. Din circa 10 proiecte depuse, nici unul și sublinez asta, nici unul nu a fost trimis către Comisiile de specialitate, pe circuit, pentru a ajunge în plenul ședințelor de Consiliu. Probabil în mintea unor funcționari publici există un singur politician inteligent în oraș și ăsta e primarul. În realitate, din punct de vedere administrativ Turda e condusă prost și ineficient și vrem să schimbăm asta ”, a comentat Adrian Nap

Procedura de cercetare și sancționare a secretarului general al municipiului este una dificilă, iar printre mizele reale ale cercetării disciplinare a Mihaelei Mărginean e aceea că funcționarul public de la Turda ar trebui să se prezinte în persoană în fața comisiei de disciplină.

”De fapt, PMP nu se așteaptă ca Mihaela Mărginean să fie sacționată pe bune, deoarece procedura e complicată. PMP Turda se așteaptă însă ca aceasta să se facă de râs în fața funcționarilor superiori din Prefectură. Ei mizează pe faptul (PMP-nr) că Mărginean nu e bine pregătită profesional și fiind unul din oamenii primarului Turzii, va ajunge la o comisie care va vedea cât poate. Dacă Mărginean se face de râs în fața comisiei prefecturale, se face primarul Matei de râs. Acesta e unul din calculele lui Adrian Nap dar și acela că ulterior plângerii administrative, poate formula plângerile penale mult mai ușor”, au explicat surse din PMP Turda. Potrivit surselor din PMP, Adrian Nap vrea să o vadă pe secretarul general al Turzii cum merge în fața Comisiei de Disciplină și cum Mihaela Mărginean povestește despre legi. ”Dacă secretara Turzii ajunge să vorbescă despre probleme legislative în fața lui Grigore Frențiu, secretarul general al Prefecturii Cluj, e destul pentru Adrian Nap”, au mai spus sursele PMP.

Surse politice vorbesc despre faptul că secretarul general al municipiului Turda va evita prezența în Comisia de Disciplină și se așteaptă ca acesta să intre în concediu de maternitate tocmai pentru a evita o astfel de întâlnire.

”PMP Turda vor continua să facă presiuni. Dacă noul secretar general și administrația Matei vor evita să dezbată în COnsiliul Local proiectele PMP, vor face plângeri penale. Scopul lui Nap e de tipul win/win. Dacă proiectele intră pe ordinea de zi, ele sunt utile pentru turdeni și le poate folosi în campanie electorală. Dacă sunt respinse de PNL-UDMR, primarul va pica prost, deoarece proiectele sunt de interes public”, a mai explicat sursa PMP Turda.

Adrian Nap este citat pentru audieri la Comisia de Disciplină, în data de 2 septembrie 2022. În aceeași perioadă ar trebui să se prezinte acolo și secretara Municipiului Turda.

Nu doar PMP își intensifică presiunile asupra secretarului general al Municipiului Turda. USR Turda are deasemenea proiecte de hotărâri depuse și care sunt blocatel la nivelul administrației locale.

USR Turda i-a cerut secretarei să transmită consilierilor locali Circulara 9004/2022 a Prefectului de Cluj. Documentul administrativ clarifică care sunt atribuțiile secretarului general în raport cu inițiativele consilierilor locali de întocmire a proiectelor de hotărâri. Procedura obligă secretarul general să introducă proiectele de hotărâre de consiliu local în circuitul administrativ, inclusiv pentru avizarea în comisiile de specialitate. Proiectele de hotărâre ar trebui incluse pe ordinea de zi dacă au referatul de aprobare, semnat de inițiator, rapoartele compartimentelor de resort din aparatul primarului, avizele cu caracter consultativ ale comisiilor. Potrivit normelor, proiectele de hotărâre ar trebui să fie incluse pe ordinea de zi a Consiliului Local, indiferent dacă aparatul primarului consideră că sunt sau nu oportune.

Acest lucru nu s-a întâmplat la Turda iar funcționarii publici au blocat proiectele de hotărâri ale opoziției locale. Miza e, după cum spuneam, una politică. Daca proiectele ajung în Consiliul Local și sunt aprobate, primarul și PNL pică prost. Dacă sunt respinse la vot, deasemenea opoziția are munție politică. Soluția aleasă a fost pasarea proiectelor într-un sertar și exact această decizie vor cei de la PMP și USR să fie schimbată.

Circulara Prefecturii Cluj ce detaliază obligațiile secretarului general privitoare la inițiativele de proiecte de hotărâre ale consilierilor locali

skm-c250i22080814340-1

skm-c250i22080814341-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.