Turda albă, Turda roșie. Motivul pentru care am făcut plângere la DNA privitor la serviciul de iluminat

0
Turda Albă, Turda Roșie. Motivul Pentru Care Am Făcut Plângere La Dna împotriva Unor Funcționari Din Primăria Turda

Privind spre cartierul Între Români, de pe malul Arieșului, constați că acesta e iluminat noaptea cu lămpi roșii, obscure, de sodiu. Mai la dreapta sclipesc precum o constelație olimpiană, lămpile cu led moderne, albe și strălucitoare. E nelămurit cum în vechiul cartier a rămas iluminatul cu sodiu iar pe o stradă învecinată a fost introdus iluminatul cu leduri. Prima zonă e Turda roșie, a celor de rând. Ce-a de-a doua e Turda albă și strălucitoare a celor cu relații. Nici un consilier local pe care l-am întrebat nu știe de ce investițiile în iluminatul public au ajuns exact pe dealul din Poștarât și care a fost prioritatea în stabilirea lor.

Acest mod, de a face discreționar investiții publice în Turda, dar și metoda abuzivă de încălcare a legii privitoare la iluminatul public m-au determinat să fac plângere la DNA privitor la modul în care este gestionat serviciul de iluminat public de la Turda. Am depus plângerea acum două luni, iar cercetările au început.

Dosarul e pe rol, nu știu care e rezoluția iar în iunie 2022 am fost audiat și sper ca procurorii să n-o lungească așa cum se lungesc anchetele privitoare la politicienii din România.

În februarie 2021 Consiliul Local Turda a aprobat Hotărârea 30/19.02.2021, privind delegarea gestiunii serviciului de iluminat public de la Turda, activitatea de întreținere, mentenanță și reabilitare. Hotărârea cuprindea Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului de iluminat public și Caietul de Sarcini. În aceste documente erau detaliate investițiile în serviciul public de iluminat de la Turda. Documentul aprobat de către Consiliul Local prevedea eficientizarea sistemelor de iluminat public existente, prin modernizare și extindere cu echipamente și tehnologii performante în domeniu.

Pe scurt, lămpile roșii cu sodiu urmau să fie înlocuite cu lămpi de iluminat cu led, albe. Turda roșie, urma să devină Turda albă. Ca o paranteză, dacă veți coborî noaptea de la Cluj cu mașina, veți avea surpriza să constatați că Tureniul și Sănduleștiul au luat-o înaintea Turzii în ceea ce privește iluminatul public. Ambele comune au introdus iluminatul cu led. Până și primarii de la sat au luat-o înaintea geniului administrativ ce conduce Turda.

În decembrie 2020, expira contractul de delegare al serviciului public de iluminat din Turda. Autoritățile locale știau exact acest lucru. Primarul Turzii, printr-un proiect de hotărâre a invocat pandemia și a atribuit discreționar serviciul public de iluminat din Turda, fără o procedură competitivă unei firmei apropiată politic de PNL. În decembrie 2020, reprezentatul firmei Proex Install Consulting din Călărași, consultantul tehnic pe problema iluminatului public de la Turda, preciza că documentația tehnică privitoare la delegarea serviciului public de iluminat era depusă la Primăria Turda. Avea să fie aprobată, așa cum spuneam, două luni mai târziu, în februarie 2021.

În ciuda faptului că exista o documentație tehnică de modernizare unitară a serviciului public de iluminat, în ciuda faptului că documentația prevedea indicatori de performanță, în ciuda faptului că atribuirea competitivă a serviciului era favorabilă dezvoltării Turzii, primarul autocrat Matei a propus atribuirea discreționară a serviciului public de iluminat către aceeași firmă. Consilierii locali PNL-UDMR au votat. Primarul a făcut acest lucru trei ani de zile la rând, pentru că poate și pentru că aparatul de vot din Consiliul Local Turda pe care-l controlează politic a ridicat mâna. Investițiile în iluminatul public de la Turda au rămas în pixul primarului, care e ordonatorul principal de credite. Studiul de oportunitate, documentațiile tehnice și legea privitoare la serviciile de utilități publice n-au mai contat deloc.

Ultima perversitate administrativă a primarului Turzii a fost să invoce în Consiliul Local că documentațiile tehnice privitoare la iluminat, (atenție, anterior aprobate de Consiliul Local) ” se studiază pentru îmbunătățire”.

Pentru acest mod, de a conduce orașul, cu dispreț față de principiile administrației locale am făcut plângerea penală la DNA. Consider că nu e corect ca la Turda să se aprindă lumina doar acolo unde vrea primarul.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.