Bătălia politică de la Turda se mută la Tribunal. Primarul Matei cere instanței să aprobe cenzura

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Disputele politice de la Turda se mută în instanțele de judecată, după ce, în premieră, un lider politic local a cerut judecătărilor să interzică unui alt președinte de partid să mai posteze mesaje despre el pe Facebook.

Solicitarea este fără precedent pentru politica locală și este greu de crezut că magistrații vor încuviința o astfel de cerere ce se apropie periculos de o formă de cenzură și care poate duce la limitarea severă a unuia din drepturile fundamentale constituționale, respectiv dreptul la opinie.

Primarul Turzii, Cristian Matei i-a chemat în judecată pe Partidul Mișcarea Populară și pe Adrian Nap, președintele filialei Turda a PMP. Primarul se consideră prejudiciat de o serie de postări de pe rețeaua Facebook și solicită instanței eliminarea textelor dar și plata unor daune morale.

Dincolo însă de acest proces ce are termen pe 26 septembrie 2022, primarul Cristian Matei a introdus și o cerere de ordonanță președințială prin care să-i interzică lui Adrian Nap să mai scrie despre el pe Facebook.

Avocații contactați de Politică și Putere au numit acest nou proces al primarului drept ”o prostie, fără sens”.”Este puțin probabil ca un judecător rezonabil să încuviințeze interdicția de a mai posta comentarii critice la adresa primarului, de către un reprezentant al opoziției, care mai e și consilier local ce poate invoca dreptul de exercitare a mandatului. O astfel de încuviințare de ordonanță președințială ar putea fi o premieră în materie”, spun sursele Politică și Putere.

Nap1

Dosarul 5500/328/2022 de la Judecătoria Turda privitor la ordonanța președințială s-a soluționat rapid pe plan local: instanța și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Cluj.

Să ajungi pe la tribunale să ceri interzicerea liderilor din opoziție ca aceștia să nu mai scrie despre tine, pe Facebook, arată ceva derapaje”, au mai comentat avocații consultați de Politică și Putere.

Adrian Nap, cel mai vocal critic al primarului Turzii

Consilierul local, Adrian Nap s-a dovedit a fi cel mai dur critic al primarului Cristian Octavian Matei. Nap nu a ezitat să-l numească pe Matei drept un primar prins cu mâța-n sac, atunci când acesta și-a mințit alegătorii. Deasemenea, PMP Turda și consilierii săi locali au criticat vehement majorările de taxe, modificarea zonării orașului, fără respectarea unor norme coerente, majorarea prețului la apă, modul de alocare a resurselor financiare.

Ambiția primarului Turzii, de a obține o condamnare civilă împotriva președintelui PMP Turda are valoare politică majoră: dacă primarul îl învinge în instanță pe Nap, scapă de cel mai vehement și vocal adversar politic.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.