Continuă căutarea mormintelor anonime ale deținuților politici uciși la Periprava

0
Fundația Doina Cornea Finanțează Recuperearea Rămășițelor Pământești Ale Deținuților De La Periprava

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) împreună cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Fundația Doina Cornea din Cluj, organizează în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” Vaslui cea de-a IX-a campanie de investigații arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, com. C. A. Rosetti, jud. Tulcea.

Lagărul de muncă forțată de la Periprava înființat de către regimul comunist din România este considerat un veritabil lagăr al morții. Denumit codificat în actele regimului comunist drept Formațiunea 0830 , lagărul de la Periprava a fost un loc în care opozanții regimului comunist erau torturați și uciși. Cel puțin 124 de prizonieri, majoratea politici, au murit în lagărul de la Periprava. Potrivit arhivelor, cel mai tânăr deținut încarcerat la Periprava a avut 19 ani iar cel mai în vârstă, 71 de ani.

Acţiunea de investigații arheologice de la Periprava continuă căutările pentru descoperirea, recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară.

Cercetările vor începe în ziua de 1 august 2022 și vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la instituțiile muzeale menționate, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator și responsabil științific), Paul Scrobotă, Horațiu Groza, Gabriel Rustoiu și Ramona Maria Mocanu. Acţiunea se desfășoară în conlucrare cu Televiziunea Română și este sprijinită de Primăria comunei C.A. Rosetti. Finanțarea activităților este asigurată din donații particulare prin intermediul Fundației Doina Cornea, care va fi reprezentată în teren de domnii Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea.

* AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în lagărul de la Periprava, care nu au fost încă identificați și contactați, să intre în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităților necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

Foto: Mormânt comun descoperit în 2021 cu rămășițele pământești a doi deținuți politici (M. 71-72).

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.