Defilarea Poliției Locale de la Turda ar trebui investigată de Prefectura Cluj, a anunțat președintele ANFP

0
Grandomania Primarul Turzii. Și-a Tras Gardă De Onoare Din Polițiști Locali

Prefectul de Cluj și Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să investigheze defilarea polițiștilor locali de la Turda, a transmis către Politică și Putere, Felix Vasile Cosma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

ANFP a răspuns la o adresă a publicației Politică și Putere prin care s-a solicitat un punct de vedere, dacă primarii din România pot constitui detașamente de onoare din funcționari publici care să defileze și să dea onorul primarului localității.

Politică și Putere a publicat un articol după ce, în urmă cu o săptămână, Poliția Locală Turda a constituit un detașament de onoare care a dat onorul primarului Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.

Evenimentul a avut loc în Parcul Central al orașului și a fost organizat folosindu-se Marșul de Întâmpinare al Armatei, un drapel tricolor și un detașament compus din polițiști locali.

Ceremonialul onorului este strict reglementat de legislația națională și se aplică detașamentelor de militari și detașamentelor de onoare din Ministerul Afacerilor Interne, dar nu și polițiștilor locali care sunt funcționari publici. Deasemenea, cei care primesc onorul militar sunt explicit precizați în lege iar primarii nu intră în această categorie.

Politică și Putere a adresat Agenției Naționale a Funcționarilor Publici o adresă prin care a solicitat să clarifice dacă funcționarii publici pot fi scoși la defilare de către primarii orașelor din România. Anterior, Eugen Tone, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală din România spune că evenimentul de la Turda constituie o premieră. N-am mai auzit despre așa ceva în România. Din păcate polițiștii locali nu au nicio protecție legală, sunt la discreția primarilor, care azi ne înființează, mâine ne desființează”, a explicat Tone. Acesta a precizat că nu e normal ca polițiștii să fie puși să defileze la cererea primarului mai ales datorită faptului că polițiștii locali au statutul de funcționari publici.

Prin art. 44 alin. (2) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare se reglementează posibilitatea dispunerii unui control asupra activităţii poliţiei locale, prin ordin al ministrului afacerilor interne, la iniţiativa acestuia, sau, după caz, a prefectului, a directorului general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori a inspectorului şef al inspectoratului de poliţie judeţean, numai după încunoştinţarea prealabilă a primarului/primarului general al municipiului Bucureşti. Art. 253 lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, prevede că prefectul asigură monitorizarea aplicării unitare şi respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, precum şi a celorlalte acte normative de către autorităţile administraţiei publice locale şi serviciile publice deconcentrate, la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, se precizează în adresa de răspuns a ANFP. Președintele ANFP a precizat că petiția dumneavoastră Ministerului Afacerilor Interne și Prefectura Cluj ar trebui să analizeze cele semnalate.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.