Sunt câteva adevăruri fundamentale în gastronomia românească, unele poate doar prejudecăți, altele doar obiceiuri (mai mult sau mai puțin sănătoase). În categoria de ”axiome” născute în bucătăria românilor se numără cele precum ”orice ciorbă are smântână”, ”cea mai bună legumă e carnea” sau ”nu-i sărbătoare fără salata de boeuf”. Gastronomia este însă mult mai mult și deschide posibilități multiple. La nivel ridicat, e o artă ce are la bază bunul-gust, atât la propriu cât și la figurat. La nivel cotidian presupune joc și imaginație dar și necesitate și cumpătare, toate la un loc.
În ultimii 20 de ani, bucătăria românească s-a rafinat și în același timp a împrumutat masiv din gastronomia europeană. E important acest lucru, deoarece Europa n-a venit la noi doar cu fonduri europene și democrație. A venit cu rețete, arome, gusturi, mirosuri iar schimburile culturale între cetățenii Europei includ și schimburile gastronomice.
Pentru preda cum se gătește în Europa, dar mai ales cum poate fi rafinată bucătăria românească la un nivel de cinci stele, Colegiul Emil Negruțiu derulează o serie de proiecte în care elevii fie fac practică în țări precum Cipru si Italia fie asistă la niște demonstrații gastronomice locale. Colegiul a demarat o serie de workshop-uri de educație culinară, parte a unui proiect finanțat de Lidl România.Ideea este aceea de a aborda activitatea practică, complementară cursurilor teoretice, într-o manieră nouă.
Workshop-urile culinare de la Colegiul Emil Negruțiu, ce sunt deschise și publicului larg, reprezintă unul din puținele proiecte educaționale locale ce ar merita să fie finanțat în continuare, inclusiv din fondurile administrației publice.
Demonstrațiile gastronomice au fost organizate de către Asociația ”Emil Negruțiu” și Colegiul ”Emil Negruțiu”.
Rețele românești pot da valoare oricărei bucătării
Bucătarul-șef Ionuț Crișan, din Cluj a organizat la Turda două seminarii de gastronomie. Prima demonstrație a fost de patiserie-cofetărie, și au avut ca temă pavlovas cu cremă anglais (un desert pe bază de bezea, cu o cremă de vanilie, ou și lapte), tartar cu căpșuni cu mentă și frișcă de casă și tartă de căpșuni cu, caramel sărat și bezea cu flori de sezon.
A doua demonstrație culinară organizară în 12 iulie 2022 a fost din gastronomia modernă românească, cu păstrăv, bulz și mușchiuleț de Mangalița. ”Pentru cea de-a doua demonstrație, am încercat niște rețete cu ingrediente de la producători autohtoni, inclusiv carnea de Mangalița și păstrăvul. E vorba de o bucătărie românească cu iz local, am folosit inclusiv vinul ISSA de la Crama La Salina.
La workshopuri s-au înscris 12 persoane, dar bucătarul-șef Ionuț Crișan a explicat că viitoarele seminarii pot fi organizate pentru până la 15 persoane. La demonstrații au participat elevi ai Colegiului Emil Negruțiu din învățământul profesional de ospitalitate.
Elevii participanți și-ar dori mai multe demonstrații practice
Rebeca Popa are 16 ani . Spune că pasiunea pentru gătit a început în urmă cu 3 ani, ca urmare a faptului că e o fire foarte pofticioasă care preferă să mănânce toată ziua dulciuri. ”Îmi place să gătesc deserturi cărora să le dau un aspect cât mai frumos și atrăgător .Unul dintre deserturile mele preferate este tarta cu lime , e o tartă fresh care este perfectă pentru vară și nu necesită mult timp pentru a o prepara.
Workshopul mi s-a părut suuper educativ . Am învățat multe tehnici noi pe care le-am pus în aplicare. Ar trebui să facem mai multe cursuri de genul , ca să putem practica ceea ce învățam la clasă”, a declarat Rebeca Popa
Ainoa Florescu s-a născut în Spania, dar urmează liceul în România. A participat la workshop-ul de cofetărie-patiserie, organizat la Colegiul Emil Negruțiu, unde este elevă, în clasa a IX-a.
”Am multe pasiuni și sunt o persoană foarte aventuroasă, mereu pusă pe noi încercări și pe distracție, de asemena îmi plac și provocările. Încă de mică m-a tentat bucătăria, mama, în Spania, a lucrat în domeniul gastronomiei ca ajutor de bucătar, așa începând să fac multe feluri de preparate, prăjituri, mă jucam prin bucătărie, iar la un moment dat am știut că asta este o pasiune pe care o am „în sânge”. Îmi plac în același timp atât mâncărurile cât și prăjiturile. Până în prezent am învățat și încă învăț foarte multe rețete, chiar dacă mai dau greș, cum s-ar spune „Încercarea moarte n-are”. Chiar am început să am comenzi de torturi și de alte prăjituri, iar acest lucru mă motivează să fac și mai multe rețete. Când intru în bucătarie știu că voi începe o rețetă si voi sta „10 ore”, pentru a-mi ieși perfectă, chiar și la ședința foto, țin să menționez că nu îmi plac lucrurile simple, torturile pe cât sunt mai bogate cu fructe și diferite minunății cu atât este mai bine. Rețele pe care le-aș face mereu și mereu sunt: „Tarta cu limă”; „Paella”, un preparat spaniol și „ciorba A la Grec”. Pentru mine încercările sunt o aventură, iar proiectele , spre exemplu workshop-ul de cofetărie-patiserie, m-a motivat și mi-a oferit șansa să primesc sfaturi și îndrumări de la bucătarul șef Ionuț Crișan, care sigur, în viitorul apropriat îmi vor fii de mare ajutor. Pentru a fii mai pregătiți în acest domeniu, am putea realiza întâlniri cu diferiți bucătari și șefi cofetari, pentru a învața secretele bucătăriei! Mai țin să menționez, că două persoane de la care am învățat foarte multe rețete, din mediul online sunt: Jamila Cuisine și Anyta Cooking”, spune Ainoa.
Potrivit directorului adjunct al Colegiului Emil Negruțiu, Florin Stan, ”Atelierul de Bucătăreală” va continua din toamnă cu alte workshop-uri culinare.