Opoziția PSD-PMP din Consiliul Local a blocat trei proiecte ale primarului Turzii, privitoare la terenuri. Consilierii USR au votat însă alături de PNL. Votul politic din Consiliul Local a fost explicat de către surse din opoziție drept o sancțiune aplicată aroganței primarului Turzii care tratează disprețuitor consilierii locali din Opoziției. Cei doi consilieri USR prezenți la ședință, Gabriela Blăniță și Andrei Suciu au votat două din proiectele discutabile și s-au abținut la unul din proiectele privitoare la schimbul de terenuri și au declarat ulterior că vor vota orice proiect care e bun pentru oraș, după cum vor respinge orice proiect discutabil, indiferent de calculele politice.
”PMP are peste 10 proiecte înregistrate la Consiliul Local care nu sunt puse pe ordinea de zi, în mod abuziv. La unele din ele nu s-a formulat niciun răspuns, la altele se invocă că nu au fundament legal iar la altele se răspunde că nu sunt oportune. Toate aceste explicații sunt nesusținute. Oportunitatea nu o hotărâște un funcționar sau secretarul general, o stabilește Consiliul Local. Potrivit art.136 din Codul Administrativ, elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general şi al compartimentelor de resort. Așadar primarul și cei din jurul lui se comportă cu aroganță. Ați văzut cum au limitat luarea de cuvând a dnei Blăniță de la USR că ar avea doar 3 minute. Sunt trei minute pentru fiecare reprezentant al grupului politic. Fiecare grup politic din Opoziție are 9 minute”, explică Adrian Nap, consilier local. ”PMP va acorda minutele sale oricărui consilier local care dorește să prezinte problemele turdenilor în fața Consiliului Local. Nu ne vor pune pumnul în gură”, a mai adăugat Nap.
Cristian Pop, consilier local PSD spune că decizia privind votul de blocare a proiectelor de patrimoniu a fost una politică și a fost luată în contextul în care nu se mai organizează ședințe ale comisiei de urbanism față în față cu compartimentul de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului. ”Am cerut dlui Sârbu să reia organizarea ședinței de comisie într-un format în care să ni se permită să punem întrebări în mod direct aparatului de specialitate. Eu pun întrebări pe grupul de whatsapp și răspunde cu lămuriri dna consilier Orbeanu de la PNL”, explică Pop.
Attila Kolozsi, consilier local PMP, a criticat la rândul lui prestația primarului și a executivului. ”Noi punem întrebări și primarul nu răspunde. Am întrebat când se finalizează strada Traian. E una din puținele străzi din Turda ce duce spre ieșirile din oraș. Nu dau niciun răspuns”, a comentat Kolozsi.
”Ne-am abținut la un proiect, privitor la un schimb de terenuri ce nu era clar explicat.
Proiectele blocate vizează terenurile din patrimoniul orașului
Proiectele blocate de opoziție vizează un schimb de terenuri între Primăriei și o persoană fizică. Turda a construit o parcar la capătul străzii Războieni pe un teren care este proprietatea privată a unei persoane fizice.
Al doilea proiect vizează vânzarea unui teren fără licitație către Agroliv, pe strada Ștefan cel Mare. Consilieri din Opoziției spun că nu sunt lămuriți dacă în curtea Agroliv sunt și alți proprietari ce ar dori să cumpere terenul, caz în care se impune o licitație publică.
Al treilea proiect viza acceptarea unui teren în donație de la Kaufland România prin care să se facă o stradă de acces prin spatele Kaufland, spre Aleea Plopilor și Biserica din Micro III. Voci din opoziției susțin că de fapt proiectul are drept scop ascuns facilitarea construirii de blocuri pe terenurile deținute în zonă de o companie privată la care este asociat și fiica primarului și soția consilierului Paul Sârbu. Viitoarea stradă ar asigura accesul pe un drum public, de la viitoarele blocuri. Informație nu e confirmată oficial și e doar cu titlu de zvon.