Municipiul Turda a lansat o achiziție publică fără precedent prin care intenționează să aloce 138 de milioane de lei pentru repararea drumurilor. Este vorba de un acord cadru, ce va fi încheiat pe 4 ani. Evaluarea ofertelor se va face în 4 septembrie și sunt înscriși cei doi ”grei” ai lucrărilor de infrastructură, Viarom și Diferit.
Suma de 138 de milioane de lei alocați pentru reparații și modernizări de drumuri este una record pentru municipiul Turda, chiar și pentru un acord cadru.
Potrivit Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, există situații în care autoritatea contractantă nu poate stabili cu exactitate cantitatea necesară încheierii unui contract raportată la nevoile proprii aferente unui an bugetar sau unei perioade mai lungi de timp. Pornind de la această realitate, legislația în domeniul achizițiilor publice reglementează utilizarea acordului-cadru, atât ca tehnică de achiziție, cât și ca instrument, fiind însă considerată o modalitate specială de atribuire, de care se poate uza în anumite situații specifice .
Astfel, acordul-cadrul, ca instrument în achiziții publice, este definit potrivit art.3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind acordul încheiat în formă scrisă între una sau mai multe autorități contractante şi unul ori mai mulți operatori economici care are ca obiect stabilirea termenilor şi condițiilor care guvernează contractele de achiziție publică ce urmează a fi atribuite într-o anumită perioadă, în special în ceea ce privește prețul şi, după caz, cantitățile avute în vedere. Indiferent de forma adoptată, acordul-cadru este potrivit să se atribuie în situația în care autoritatea contractantă nu deține informații certe cu privire la cantitatea totală ce urmează să fie achiziționată, condiția esențială fiind ca necesitatea să se formeze ad-hoc, neputând fi anticipat cu precizie momentul apariției nevoii și anvergura acestei”, precizează ANAP.
Consilierii locali consultați de Politică și Putere spun că habar nu au că Primăria Turda este pregătită să încheie un acord-cadru de lucrări pentru o sumă așa de mare. Gabriela Blăniță, consilier local USR spune că autoritățile executive ar trebui să înștiințeze Consiliul Local cu privire la instrumentele de achiziție publică pe care le folosește. ”Nu știu nimic despre acordul-cadru de 138 de milioane de lei privitor la repararea drumurilor. Consider că autoritățile executive ar trebui să explice Consiliului Local de ce se alege un astfel de instrument în locul contractelor de achiziției publică de lucrări”, spune Gabriela Blăniță. Adrian Nap, consilier local PMP precizează la rândul său că practica administrației locale de la Turda e insuficient explicată. ”138 de milioane de lei pentru drumuri? Pe 4 ani? Habar n-aveam”, susține Nap.
La rândul său consilierul PSD Cristian Pop crede că administrația locală trebuie să înștiințeze Consiliul Local când astfel de instrumente de achiziții publice sunt folosite. ”Acordul cadru e un instrument special de achiziții, vine cu avantaje și dezavantaje, Consiliul Local ar trebui informat. Desigur, la Turda, ce se întâmplă în administrației știe un singur om”, mai spune Cristian Pop.
Firmele Diferit și Viarom domină lucrările de drumuri din Turda
Mecanismul acordurilor-cadru este în favoarea celor mai mari jucători de pe piață. Firmele Diferit și Viarom, domină achizițiile publice de lucrări de la Turda.
În ianuarie 2022, Primăria Turda a atribuit un alt acord cadru de 77.025 milioane de lei către asocierea Diferit srl- Viarom Construct.
În acordul-cadru de 138 de milioane de lei, cele două firme sunt competitori individuali, fiecare cu câte o asociere. Practic, lucrările de la Turda sunt câștigate fie de Viarom, fie de Diferite, în diverse combinații.
Nimeni nu explică cu ce bani se lucrează pe 22 Decembrie 1989
Autoritățile locale nu au explicat public din ce bani se plătesc lucrările pe care Viarom le execută de pe strada 22 Decembrie din Turda. Este vreo posibilitate ca acestea să fie plătite prin acordul-cadru din ianuarie 2022?
Politică și Putere a solicitat Primăriei Turda să facă public programul anual de achiziții publice
Potrivit Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, autoritățile contractate sunt obligate să elaboreze un program anual de achiziții publice.
Politică și Putere a solicitat în Primăriei Turda să comunice o copie in format electronic al programului anual de achiziții publice pentru anul 2022, elaborat în baza HG 395/2016, însoțit de actul administrativ de aprobare a acestuia și o copie în format electronic a strategiei anuale de achiziții, pentru anul 2022, dacă aceasta există
Copii în format electronic după referatele de necesitate prevăzute de HG 395/2016 ale următoarelor compartimente din cadrul autorităţii contractante: Serviciul Administrației Publică Locală, Direcția Tehnică, Direcția Strategie și Dezvoltare Locală.