Părinții elevilor cu cerințe speciale din Turda amenință cu un miting. „Ce vom scrie pe pancarte, n-au auzit în 4 ani”

0

Părinții elevilor turdeni sunt la un pas de revoltă, după ce administrația locală întârzie cu plata burselor școlare și a celorlalte drepturi sociale speciale pentru copii, garantate de lege.

În același timp, opoziția politică locală îi cere primarului și consilierilor PNL ”să se trezească și să aloce banii pentru copii”.

Aceștia spun că iau în calcul să facă un miting în fața Primăriei Turda. ”Am redactat deja cererea de aprobare a mitingului, mai încercăm să ne organizăm și dacă nu se apucă să plătească drepturile copiilor, pregătim un protest. Ce vom scrie pe pancarte, n-au auzit în trei ani”, spune una din inițiatoarele protestului.

Părinții reclamă neplata burselor școlare și neplata obligațiilor speciale pentru copii. Spre exemplu, potrivit legii, copii cu cerințe educaționale speciale benenficiază de alocații de hrană lunare și bani pentru rechizite. Copii cu cerințe educaționale speciale sunt evaluați și primesc un certificat emis de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj (CJRAE). În baza unui astfel de document copilul va avea programa adapată, va benenficia de profesor de sprijin, alocație zilnică de hrană și cazarmament (bani pentru rechizite și haine). Alocația de hrană se plătește în primele zece zile ale lunii, pentru luna anterioară. Părinții reclamă că alocația de hrană e neplătită pentru lunile aprile și mai. ”La Școala Teodor Murășanu s-a făcut o rectificare de 17.000 de lei, dar încă nu s-au plătit banii. La celelalte școli situația e și mai dificilă”, susține un părinte. Părinții cer administrației locale să plătească integral drepturile elevilor, măcar a celor de clasa a VIII-a, care încheie un ciclu școlar.

”Au mai fost întârzieri, nimeni nu a făcut scandal că nu s-au plătit sumele în primele zece zile ale lunii, dar n-au existat întârzieri așa de mari”, mai spune părintele ce a contactat Politică și Putere. Acesta a dăugat că s-a aflat că mâine ”se bagă banii la Teodor Murășanu” însă nu se cunoaște care situația la alte școli. Dau banii pe bucăți. Spre exemplu într-un caz în care trebuiau plătiți 200 de lei au dat 100 de lei. ”E inacceptabil ca sume așa de mici pentru un buget locală să fie plătiți astfel fracționați”, mai povestesc sursele Politică și Putere.

Situația burselor și drepturilor speciale ale elevilor din Turda a făcut obiectul unei interpelări în Consiliul Local a consilierului PSD Cristian Pop. În ședința extraordinară a Consiliului Local din 22 iunie 2022, consilierul PSD a cerut administrație locale să demareze rectificări bugetare astfel ca banii pentru burse să fie deblocați în regim de urgență.

Situația burselor școlare a fost comentată și de PMP Turda. Consilierul local Adrian Nap i-a cerut în mod direct primarului Cristian Matei și consilierilor PNL ”să se trezească și să aloce banii pentru burse”.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.