Turda plătește peste 100.000 de lei pentru rapoarte și analize financiare

0
Unnamed

foto: primarul Turzii e consiliat financiar cu privire la bugetul local, în baza unui contract de 100.000 de lei

În timp ce angajații Primăriei Turda fug de la serviciu la petreceri, lucru de care șefa serviciului personal Carmen Kollar susține că habar nu are, Primăria Turda plătește peste o sută de mii de lei pentru a fi consiliată financiar.

Suma pentru consultanță este plătită către firma TUD Investment a cunoscutului om de afaceri Mihai Silviu Tudorancea. Cancan.ro scria în 2017 că firma lui Tudorancea este cea care îi sfătuiește pe mulți primari cum să administreze finanțele publice locale.

Dezvăluirea că Municipiul Turda cheltuie banii contribuabililor pe raportări financiare, când Primăria Turda are un aparat de specialitate, a apărut săptămâna trecută, după ce un angajat al Primăriei Turda a reclamat faptul că funcționarii publici au fugit de la serviciu de la ora 14.00 pentru a merge la un chef de pensionare al colegei lor Doina Ilea, de la Direcția Economică. ”Au plecat de la 14.00 cel puțin. Știți ce e cel mai tare? Faptul că din banii orașului se plătesc servicii de raportare financiară, deși există Direcției Economică în Primăria Turda”, scrie un funcționar public într-un mesaj pentru Politică și Putere. I-am solicitat sefei de la Personal, Carmen Kollar să precizeze dacă orele lipsă vor fi recuperate în vreun fel în săptămânile următoare, dar aceasta a afirmat că nu știe ca funcționarii publici din Primărie să fi fugit de la serviciu.

Politică și Putere a încercat să identifice și în ce constau serviciile de raportare și analiză finaciară pentru care se plătesc 100.000 de lei din bugetul local.

Analizele financiare privitoare la buget nu au fost publicate

Primăria Turda are, fără serviciile publice separate, circa 157 de anagajați. Valoarea salariilor lunare plătite se ridică la 992.504 lei. Cu indemnizațiile de hrană și sporurile, salariile brute din Primăria Turda ajung la 1.1142.28 lei. Suma prezentată e doar pentru o lună. La o astfel de valoare, 100,000 de lei plătiți pentru ”analiză și raportare financiară” pare o sumă mare. Stai să te întrebi dacă n-ar trebui să fie concediat tot departatmentul economic al Primăriei și păstrat un director iar serviciile economice să fie complet externalizate.

Mihai Silviu Tudorancea, directorul general al TUD Investment a precizat pentru Politică și Putere că rapoartele livrate Primăriei Turda sunt rapoarte periodice independente care evaluează finanațele locale, stabilesc evoluția bugetului local pe parcursul execuțiilor bugetare semestriale. Tudorancea explică că acest tip de rapoarte ridică gradul de încredere a partenerilor financiari ai administrației locale deoarece oferă și o evaluare a bugetelor publice. Acesta a mai precizat că rapoartele furnizate Primăriei Turda sunt publice și ar trebui să fie disponibile pe site-ul instituției.

Pe site-ul Primăriei Turda poate fi găsită o sintetizare sub formă grafică a informațiilor finaciare. Se precizează chiar și faptul că sunt sinteze ale unor informațiii publice, preluate de pe site-ul de transparență bugetară al Ministerului Finanțelor. Datele sintetizate pot fi consultate aici.

Rapoartele de analiză financiară a stării bugetului local nu sunt însă disponibile pe site-ul Primăriei Turda, cel puțin nu ca un set de documente de sine stătător.

Potrivit lui Codrin Zamfir, Chief Marketing Officer al companiei TUD, firma a livrat municipiului Turda atât rapoarte sinteză (cele disponibile pe site) cât și analize financiare distincte. Codrin Zamfir nu știe de ce analizele financiare nu sunt de găsit dar bănuiește că administrația locală a decis să nu le facă publice. ”Proabil autortățile locale au decis să nu le publice”, susține reprezentantul TUD Investment. În perioada 2020-2022, Municipiul Turda a plătit pentru fiecare din cele șase rapoarte semestriale suma de 19.933 lei.

Faptul că Municipiul Turda a plătit de doi ani o firmă pentru raportări semestriale financiare și analize financiare asupra bugetului local i-a luat prin surprindere pe consilierii locali. Aceștia susțin că atât contractul cât și analizele financiare trebuiau prezentate Consiliului Local.

Sunt foarte suprins despre ce-mi spuneți. Eu credeam că actuala administrație locală nu are nevoie de consultanță financiară și e competentă. Sunt cu atât mai surprins cu cât observ că orașul ajunge în faliment cu tot cu analizele financiare plătite cu 100.000 de lei. Primarul ar trebui să prezinte de urgență în fața Consiliului Locala aceste analize financiare. Este totuși un lucru bun cu aceste analize financiare, poate îl ajută pe dl primar să termine raportul anual privind starea municipiului Turda, raport care trebuia să-l prezinte Consiliului Local, încă de la începutul anului”, a declarat consilierul local Adrian Nap.

Gabriela Blăniță, consilier local USR spune că nu i-a fost prezentat vreun raport de analiză financiară a bugetului local. ”Nu am auzit despre vreun altfel de raport. Mi se pare normal ca dacă aceste rapoarte există să fie prezentate Consiliului Local. Înainte de toate nu știu exact la ce sunt necesare aceste analize”, a comentat consiliera USR.

Andrei Suciu, consilier local a declarat la rândul lui că rapoartele și analizele finaciare ale bugetului ar trebui să fie prezentate aleșilor locali. ”100000 de lei pentru analize financiare? Nu am primit decât execuțiile bugetare despre care știu că sunt făcute de aparatul de specialitate din Primăria Turda. Dacă sunt niște analize făcute de persoane competente, evident că aș dori să le citesc”, a arătat Andrei Suciu.

Politică și Putere a solicitat Primăriei Turda, în baza Legii 544/2001 copii după analizele financiare ale TUD Investment, privitoare la bugetul local.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.