Salina Turda a demarat procedurile de a intra în patrimoniul mondial UNESCO respectiv pe lista locurilor importante a căror conservare este esențială pentru întreaga comunitate globală, anunță primarul Turzii, Cristian Matei.
Decizia este salutară, spun specialiștii consultați de Politică și Putere, care avertizează însă că pentru a fi o reușită e nevoie de mult mai mult decât voință politică.
Municipalitatea de la Turda nu a precizat pentru care dintre cele zece criterii ale UNESCO ar urma să aplice Salina Turda.
Includerea pe lista patrimoniului mondial se face în baza unor criterii. Până în 2004, siturile UNESCO erau selectate în baza a șase criterii culturale și patru criterii naturale. Odată cu revizuirea Ghidului, există doar un set de zece criterii de selectare. Pentru ca Salina Turda să fie selectată ar trebui să îndeplinească unul din cele zece criterii. ”Rămâne de văzut ce criteriu se alege, poate fi cel de-al patrulea criteriu, referitor la construcții care ilustrează un moment semnificativ în istoria omenirii”, au precizat specialștii consultați de Politică și Putere.
Salina ar putea fi salvată de la exploatarea turistică intensivă
Adevărata provocare a administrației locale de la Turda va veni însă atunci când vor trebui să precizeze ce măsuri de conservare și management de protecție este aplicat acum sit-ului. ”O să fie foarte interesant de urmărit ce vor scrie în secțiunea destinată conservării și protecției deoarece e destul să dificil să prezinți planuri de conservare și protecție când te lauzi că ai record de 13.000 de vizitatori pe zi într-un obiectiv care teoretic ar trebui să păstreze pentru conservare condiții fizico-chimice constante. În final este foarte bine că se obține statutul UNESCO, deorece se va termina cu perioada în care Salina Turda își va permite mii de vizitatori pe zi, fără a exista planuri de conservare și un management de protecție adecvat. Am vizitat într-o vară Salina de la Turda, și pereții curgeau. Era evident o exploatare intensivă și nesustenabilă. ONG-urile de mediu vor putea lupta mult mai ușor împotriva exploatării abuzive care a avut loc până acum, dacă Salina e declarat sit UNESCO”, au explicat specialiștii consultați de Politică și Putere. Aceștia au adăugat că statutul de obiectiv protejat UNESCO va veni la pachet cu un statut de protecție garantat de legislația națională. ”Salina Turda va fi obligată să aplice planuri drastice de conservare și protecție. Să sperăm că autoritățile nu se vor răzgândi”, au mai precizat sursele Politică și Putere.