Primarul va vorbi despre viitorul ong-urilor locale, după ce le-a tăiat finanțările

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Primarul Turzii, Matei Cristian va prezenta astăzi,18 mai 2022, în cadrul unui discurs viziunea primăriei asupra societății civile și oportunitățile de sprijin create de primărie pentru ong-urile din oraș. Anunțul a fost făcut de către AMoS -Alianța pentru MobilitateSocială, un ong local care a organizat un eveniment destinat societății civile.

Este posibil ca primarul Turzii să explice de ce a tăiat finanțările ong-urilor din oraș și de ce a eliminat singurul proiect de bugetare participativă de la Turda sau măcar dacă aceste proiecte vor fi reluate.

Forumul Civic de la Turda, un eveniment în care se propune să se discute legăturile dintre instituțiile publice și ong-urile locale a fost anunțat public de pe o zi pe alta. Comunicatul de presă a fost publicat de presa locală în 17 mai iar evenimentul era programat pentru 18 mai.

Principala întrebare la care ar trebui să răspundă primarul Turzii la Forumul Civic e dacă Primăria va relua finanțările pentru ong-uri, în baza Legii 350/2005

”Împreună cu Primăria Turda și cu sprijinul oferit de Hotel Potaissa Turda, AMoS -Alianța pentru MobilitateSocială a organizat Forumul Civic. Evenimentul va avea loc îndata de 18 Mai, miercuri, de la ora 17:30, la Hotel Potaissa. Toate ONG-urile locale sunt binevenite la eveniment, scopul acestuia fiind dobândirea unei mai bune înțelegeri a nevoilor, dorințelor și propunerilor de posibile colaborări la nivel local”, se arată în comunicatul transmis presei locale.

Primarul Va Vorbi Despre Viitorul Ong-urilor Locale, După Ce Le-a Tăiat Finanțările
Președintele Tineretului Național Liberal, Horia Roman Crișan, organizează un forum civic la care principalul invitat e primarul PNL-ist al Turzii

Potrivit organizatorilor, primarul Turzii va vorbi despre viziunea administrației locale cu privire la dezvoltarea sectorului non-guvernamental din oraș.

Discursul primarului poate aduce elemente de noutate deoarece administrația locală a suspendat finanțarea ong-urilor în baza Legii 350 și a eliminat singurul proiect de bugetare participativă din istoria Turzii, inițiat de fostul consilier al primarului, Bogdan Ursuleanu.

Municipiul Turda a început să acorde finanțare ong-urilor locale începând din 2012 în baza Hotărârii 205/29.11.2012 privind aprobarea procedurii de acordare a finanţărilor nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes general în baza legii 350/2005. Inițial alocările de bani au mers bine, apoi pe parcurs sumele destinate ong-urilor au fost aprbate cu întârziere, în a doua jumătate a anului. În ultimul an, administrația primarului Cristian Matei a eliminat finanțarea destinată sectorului non-guvernamental.

Forum civic cu autorități și lideri implicați politic

Organizatorul anunțat al evenimentului este Horia Roman Crișan care însă e și președintele Tineretului Național Liberal Turda. Implicat politic în PNL și un susținător constant al primarului liberal de la Turda, Horia Roman Crișan a transmis presei că evenimentul va găzdui ” invitați din instituții publice care vor prezenta viziunea și oportunitățile oferite de administrația publică mediului ONG local.”

Ar urma să ia cuvântul Monia Koti, Direcția de asistentă socială Primăria Turda, Camelia Mic, responsabil evenimente publice și mediu, Primăria Turda, Codruța Bungărdean, Responsabil Finanțări, Primăria Turda, Valer Moldovan, Poliția Locală Turda. Organizatorii anunță și o scurtă prezentare asupra viziunii mediului ONG asupra colaborării public-privat în municipiul Turda.

Leonard Mihai Mărincean, președintele Consiliului Director al Alianței pentru MobilitateSocială spune că evenimentul organizat în parteneriat cu Primăria Turda nu este finanțat nici din bugetul local, nici din sponsorizări ale Salinei Turda. Acesta a mai precizat că din punctul de vedere al organizației civice pe care o reprezintă, nu este niciun conflict de interese în faptul că președintele Tineretului Național Liberal din Turda organizează un eveniment civic care să coalizeze ong-urile din oraș. ” Dimpotrivă, noi încurajăm tinerii să se implice politic, am avut și o colegă de la PSD”, a explicat Mărincean.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.