Turul Revoluției din 1989 în Cluj – în amintirea lui Ballai Zoltán Csaba

0
Turul Revoluției Din 1989 în Cluj - în Amintirea Lui Ballai Zoltán Csaba

Îl chema Ballai Zoltán Csaba, era născut pe 18 mai 1971 și locuia în Cluj. A purtat tricolorul revoluționar cu prietenul Cornel Cătinaș în fruntea protestului pe 21 Decembrie 1989. Ajunși față în față cu un dispozitiv militar, Cornel a distins un zgomot specific și l-a tras de mână pe Zoltán: “Și-au încărcat armele, trebuie să plecăm”. Acesta a răspuns cum numai un erou o face: “Nu, nu îmi e frică”.

Turul Revoluției Din 1989 în Cluj - în Amintirea Lui Ballai Zoltán Csaba

El și câteva zeci de oameni au fost împușcați în câteva minute la Fabrica de Bere din Cluj. Curajul lor le-a dat putere celorlalți revoluționari. Aceștia au revenit în stradă a doua zi pentru a cere din nou libertate, democrație și un trai decent, iar dictatura comunistă a fost dărâmată într-un final. Rămâne deschisă întrebarea dacă revendicările din 1989 au fost îndeplinite.

? Vino să afli întreaga poveste a tânărului Ballai Zoltán Csaba la Turul Revoluției în Cluj. Participarea este gratuită iar evenimentul este apolitic.

Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!”. Și pentru a muri în numele ei. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Securităţii Cluj, Judeţeana Partidului Comunist, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul oraşului. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României.

Iniţiativa este gratuită, apolitică și independentă. Locurile la turul din 22 mai sunt limitate, cu înscriere până pe 20 mai prin acest formular https://bit.ly/3P3z40f

Programul evenimentelor

miercuri, 18 mai, ora 18 – vernisăm de ziua lui Zoltán un proiect dedicat lângă Piața Mihai Viteazul, pe strada Iașilor 6, unde a locuit eroul nostru
– joi, 19 mai, ora 19 – comemorare la Cimitirul Eroilor din Calea Turzii
– sâmbătă, 21 mai, ora 17 – Zoltán așa cum l-am cunoscut – întâlnire cu vecinii de bloc din strada Iașilor numărul 6
– duminică, 22 mai, ora 11 – Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită aici https://bit.ly/3P3z40f

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.