Consilierii PNL și UDMR au acordat astăzi, abuziv, puteri discreționare primarului Turzii asupra pădurilor municipiului deși legea interzice acest lucru.
Politică și Putere vă prezintă mecanismul prin care primarii din zonă urmează să fie încoronați prin decizie politică drept ”Împărații Pădurii”.
Printre altele, Consiliul Local a aprobat ca ocolul silvic să finanțeze activăți de divertisment și întreceri sportive iar controlul aceste afaceri banii din lemnul orașului a fost încredințată primarilor, în mod discreționar.
Avocații recomandă ca plângerea penală privitoare la abuzul aleșilor locali să fie făcută după semnarea asocierii astfel ca efectele juridice să fie produse. ”Lăsați-i să semneze asocierea așa, apoi acționați”, au recomandat aceștia. Așa cum am anunțat, denunțurile penale sunt pregătite.
Pădurea Turzii e administrată abuziv încă de acum un deceniu de când administrația locală de la Turda a construit o suveică administrativă. Întâi a înființat un ONG , denumit Șoimul Arieș. Acest ONG a înființat un SRL, denumit Ocolul Silvic Valea Ierii srl care a primit dreptul de administrare a pădurii. Cum asociatul în acest Ocol silvic era ong-ul înființat și nu Municipiul Turda direct, controlul asupra modului de administrare a pădurilor orașului s-a diluat iar Consiliul Local aproape că a sărit din schemă. Ocazional când erau decizii critice, era implicat și Consiliul Local. De regulă, proiectele cu pădurea erau promovate pe agenda Consiliului Local în ședințe pe la Crăciun sau la Paști când lumea se pregătea de chefuri și nu interesa pe nimeni cum se administrează fondul forestier al orașului. Dacă ședințele nu erau la sărbători, erau programante ”de îndată”, la final de săptămână. La fel ca ședința din 29 aprilie 2022.
La ONG-ul menționat mai sus, ce controla srl-ul silvic, era șef primarul Turzii. În 2012, când actualul primar Cristian Matei era în ascensiune politică, a preluat șefia ONG-ului silvic de la Tudor Ștefănie. Sub șefia lui Cristian Matei, la Asociația Șoimul Arieș, srl-ul silvic a ajuns falimentar. Acum se pregătește etapa următoare.
Înscăunarea ”Împăratului Pădurii”. Deciziile abuzive ale Consiliului Local Turda
Joi, 21 aprilie 2022, la ora 21.40, noaptea, Primăria Turda a transmis consilierilor locali convocarea pentru o ședință surpriză. Motivul invocat era că aparatul Primăriei lucrase intens pentru a finaliza proiecte europene, ce obligatoriu trebuiau aprobate vineri, deoarece urmează să fie depuse spre finanțare prin PNNR în ziua de luni. Pe ordinea de zi era însă și un proiect supriză, ce nu era urgent. E vorba de asocierea Turzii cu alte 18 localități pentru a forma Ocolul Silvic Șoimul Arieș RA. Municipiul Turda va participa la această asociere cu 777,34 hectare de pădure.
De la ora 22, peste noapte, cei 21 de consilieri locali ai municipiului Turda urmau să citească și să înțeleagă peste 200 de pagini de documente. Proiectul privitor la pădurea Turzii are 36 de pagini.
Iată însă mecanismul abuziv prin care primarii primesc atribuții nelegale asupra regiei silvice. Avocații consultați de Politică și Putere au arătat faptul că regulamentul Ocolului Silvic a fost greșit întocmit. Problema cea mai gravă e aceea că au transferat primarilor competențe exclusive ale Consiliului Local. ” Acel așa numit Consiliu de Coordonare compus din primari are atribuții total nelegale. Nu există nicăieri în vreo lege stipulat că primarii pot aproba efectuarea de schimburi de terenuri, spre exemplu. Nu e prevăzut în lege că pot numi consiliul de administrație. Nu există nicăieri în lege prevăzut că astfel de hotărâri se aprobă la regie și doar apoi ”se validează” în Consiliile Locale. Mecanismul e invers, Consiliile Locale aprobă iar reprezentanții UAT-ului aplică. Trebuie mare atenție deoarece legea e explicită iar atribuțiile prevăzute de art. 129 din Codul Administrativ sunt competențe exclusive ale Consiliului Local și nu pot fi delegate. Practic, consilierii de la dvs și-au delegat competențele exclusive de aprobare către primari ei urmând să valideze ce aprobă aceștia. Așa ceva nu există, legal vorbind. Administrarea și gestionarea regiilor autonome de interes local, atribuţii privind dezvoltarea economico-socială şi de mediu sau atribuţiile privind administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului sau municipiului nu pot fi exercitate de primari. Codul Administrativ e explicit, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi sau regii autonome, sunt exercitate de Consiliul Local. OUG 109 completează în acest sens. Dacă vreți să le faceți plângeri penale așteptați însă să semneze asocierea, deoarece doar atunci va produce deja efecte juridice”, au explicat avocații contactați de Politică și Putere.
Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, regiile de interes local inclusiv ocoalele silvice se supun integral prevederilor OUG 109 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice. ”Mă surprinde că au aprobat așa ceva, probabil e o greșeală. Ministerul Finanțelor a publicat câteva ghiduri privitoare la OUG 109 care are și referiri la ocoalele silvice. Competența de numire a directorilor și stabilirea remunerației revine consiliilor de administrație cu aprobarea autorității tutelare. Consiliul de administrație e numit de autoritatea tutelară. Au făcut o confuzie, aș vrea să cred că în mod greșit și nu intenționat. Se aplică norma specială, adică Codul Silvic și OUG 109 iar nu cea generală”, a explicat surse din minister, pentru Politica și Putere.
Ce atribuții au primit Primarii?
Aprope toate atribuțiile autorității tutelare au fost transmise primarului, iar Consiliile Locale au primit rolul de ” a valida” hotărârile Consiliului de Coordonare al regiei, consiliu care e compus din primari. De la numirea consiliului de administrație, la remunerarea acestuia sau schimburi de terenuri, toate sunt trecute în seama primarilor, fără să se specifice că deciziile se iau în baza unui mandat expres al autorității deliberative tutelare. Regulamentul prevede doar că acel Consiliu de Coordonare compus din primari ”Supune spre validare consiliilor locale ale UAT-urilor asociate, ori de câte ori situația o impune, hotărârile adoptate de Consiliul de Coordonare”. ”Dacă-mi permiteți, au pus carul înaintea boilor”, a mai comentat sursa Politică și Putere.
Liber la spart banii publici pe sport și divertisment
Printre obiectele de activitate ale regiei silvice se numără și ”alte activități sportive” și ”alte activități recreative și distractive”. Nimeni nu a explicat în Consiliul Local Turda de ce e nevoie ca o regie sivică să organizeze acțiuni de sport și divertisment. Singura explicație e aceea că s-ar putea pregăti o devalizare legală a banilor publici.