Primăria Turda continuă seria de abuzuri la adresa familiei care locuiește pe strada Ocnelor din Turda, după ce anterior a refuzat vânzarea locuinței închiriate către familia care avea dreptul legal să o cumpere.
Procedurile Primăriei Turda încalcă princii fundamentale din legislația europeană, precum dreptul la libera circulație, dreptul la muncă, dreptul la locuință. Politică și Putere anticipa încă din martie 2021 faptul că administrația locală va comite abuzuri.
Șirul evenimentelor sugerează o premeditare, în condițiile în care în mod intenționat în regulamentele locale au fost introduși termeni vagi și au fost omise proceduri clare și transparente.
În 9 martie 2022, șeful Serviciului Evidența Patrimoniului, Dan Cismaș trimitea familiei Selegean ce locuiește pe strada Ocnelor în Turda, o adresă prin care Primăria anunța că a reziliat unilateral contractul de închiriere al imobilului/. Motivul invocat era acela că familia a părăsit locuința și nu mai locuiește acolo de mai bine de trei ani de zile. Administrația locală a mai susținut că vecinii au confirmat în calitate de martori faptul că familia era plecată din țară.
De fapt, totul face parte dintr-un scenariu care pare orchestrat cu atenție. Rezilierea contractului este explicat de familia Selegean ca o șicanare pentru faptul că au cerut să cumpere locuința și nu vor să renunțe la acest drept legal pe care îl au.
Inițial, în imobilul duplex de pe strada Ocnelor, a fost o singură cameră închiriată în anii `50 de către părinții actualilor chiriași, în suprafață de 17,6 metri pătrați. Oamenii au mai construit de-a lungul anilor alte camere, cu o suprafață totală de 42 de metri pătrați, camere lipite de camera închiriată.
În ultimii zece ani au încercat să cumpere fără succes camera de 17 metri. Aveau dreptul să cumpere locuința inchiriată.
Recent, celalaltă parte a imobilului duplex a fost cumpărată de către fiul actualului primar al Turzii. Acesta a demolat jumătatea lui de clădire. Timp de mai bine de un an, în urma demolării, podul casei duplex a fost rupt. Autoritățile locale nu au reparat construcția și nici nu au avizat repararea ei iar familia de turdeni crede că se urmărea șicanarea și alungarea lor.
Familia Selegean a certut în instanță dreptul de a cumpăra imobilul și a câștigat la Tribunalul Cluj acest drept, printr-o sentință executorie dar care nu e definitivă. Sentința a fost pronunțată în noiembrie 2021.
În 9 martie 2022, Comisia pentru Inventarierea, constatarea și evaluarea imobilelor puternic degradate anunța că printr-un proces verbal de constatare întocmit la 25 februarie 2022, a constatat că imobilul este părăsit. Serviciul Evidența Patrimoniului a somat chiriașii să predea cheile locuinței.
Cum a ajuns o comisie fără regulament public și care se ocupă de demolarea clădirilor să constate că o familie și-a părăsit casa, vedeți mai jos.
Istoria unui abuz. Cum a fost pusă la cale evacuarea familiei de pe strada Ocnelor
În 25 martie 2021, Primăria Turda propunea Consiliului Local aprobarea unui nou regulament pentru închirierea locuințelor. Printre articolele din actul normativ se aflau și câteva prevederi care au fost redactate cu neclaritate, în mod intenționat. Printre acestea se număra și prevederea că se dispune rezilierea contractului dacă se constantă părăsirea locuinței. Actul normativ nu prevedea nici ce înseamnă părăsire, nici cum aceasta este dovedită. Era evident că autoritatra locală dădea liber la abuzuri, câtă vreme nu reglementa nici noțiunea de ”părăsire a locuinței” și nici metodologia de constatare a părăsirii imobilului.
Constantând termenii neclari ai propunerii, consilierii USR Turda au încercat atunci, fără succes, să completeze hotărârea de Consiliu Local. Pentru a evita interpretările abuzive, completarea propusă de USR arăta că se consideră părăsire, plecarea pe o durată mai are de 12 luni fără notificarea autorității locale. Propunerea USR era o mimină reglementare pentru a evita exact genul de abuzuri pe care Primăria Turda urma să îl comită peste doar un an.
Dan Cismaș același care avea să semneze peste un an înștiințarea de reziliere a contractului familie Selegean s-a opus propunerii consilierilor USR. Acesta a apreciat că regulamentul avea deja o precizare potrivit căreia chirașii sunt obligați să notifice autoritatea locală cu privire la orice modificare a situației din contract. Dan Cismaș crease o confuzie. Plecatul în vacanță sau în safari sau în excurise în jurul lumii, ori chiar la muncă în străinătate nu reprezenta o modiifcare a situației din contract. Consilieriii PNL-UDMR au respins la unison propunerea de clarificare a USR. Calea spre abuz a fost așadar votată chiar în Consiliul Local Turda.
Comisia ”pentru demolare” pusă să dea afară oamenii din casă
Politică și Putere a solcitat printr-o adresă trimisă Primăriei Turda să clarifice trei aspecte privitoarea la rezilierea contractului de închiriere a imobilului de pe strada Ocnelor. S-a solicitat să se clarifice cine a înființat comisia, în baza cărei prevederi legale, care e Regulamentul Comisiei și cine sunt membri.
La finalul articolului găsiți răspunsurile Primăriei Turda care arată că (1) Poliția Locală a cerut înființarea unei comisii pentru clădiri în risc de prăbușire, (2) Primarul a numit comisia , (3) Comisia nu are regulament propriu clar (4) Se susține că lucrările comisiei cu membri din cadrul Primăriei Turda se desfășoară în baza regulamentului Poliției Locale, care e altă instituție decât Primăria Turda.
Autoritățile evită să-și asume răspunderea
Comisia de constatare, inventariere și evaluare a imobilelor edificate pe raza UAT Municipiul Turda aflate în stare avansată de degradare care pun în pericol siguranța cetățenilor a fost înființată prin dispozție a primarului Turzii. Administrația locală susține că în august 2021, Poliția Locală Turda a solicitat înființarea unei astfel de comisii care să aprobe acțiunile de demolare a clădirilor din oraș. . Comisia a fost înființată în augstu 2021 și este compusă din patru membri: Valer Moldovan, Ovidiu Găină, Marian Fântână și Mihai Zăhan.
Niciun funcționar al Primăriei Turda nu vrea precizeze cine este persoana care a decis rezilierea contractului de închiriere a familiei Selegean.
Dan Cismaș, șeful Serviciului Evidență Patrimoniu a refuzat să comenteze cine se face vinovat de decizia de reziliere a contractului.
Valer Moldovan, șeful Poliției Locale și Ovidiu Găină nu au răspuns la telefon și la mesajele transmise.
Familia Selegean a răspuns Primăriei Turda prin intermediul avocaților.
”Prioritar, vă atragem atenția asupra faptului că afirmația dvs. potrivit căreia ”Dvs. nu mai locuiți efectiv la adresa amintită de mai bine de 3 ani”, nu este altceva decât o simplă presupunere complet nefondată. De asemenea vă informăm că domiciliul reprezintă adresa la care persoana declară că are locuința principală, aspecte neschimbate în cazul subsemnatei de ani de zile. În concret, imobilul se află în continuare în folosința subsemnatei și a celorlalte persoane indicate în Contractul de închiriere nr. 15518/01.08.2017 (Șerban Alexandru Petru, Selegean Paula Valentina). Că este așa rezultă din faptul că bunul este în continuare folosit, subsemnata am achitat și achit în continuare toate plătile aferente imobilului (taxe, impozite, facturi utilități, reparații stricăciuni etc.). Or,”părăsirea domiciliului” în sensul indicat de dvs. presupune în principal refuzul persoanei de a mai achita orice cheltuială întreținerii bunului, de a mai avea domiciliul legal declarant la acel imobil, practic un abandon al bunului, or, nu este cazul de așa ceva în prezenta speță”, se arată într-o adresă de răspuns care mai cuprinde și alte motive prin care decizia autorităților este considerată abuzivă.
Filmul poveștii de strada Ocnelor 14
Fiul primarului Turzii cumpără jumătate din imobilul duplex. Beneficiază rapid de dreptul de a cumpăra terenul adiacent, în rate lunare și la un preț accesibil.
Fiul primarului Turzii, dărâmă partea sa de casă, iar podul familiei Selegean este ”rupt” de la jumătate. Avea să stea descoperit, expus vântului și intemperiile timp îndelungat, deoarece autoritățile au refuzat să avizeze repararea imobilului.
Familia Selegean declanșează procedura în instanță pentru a obține dreptul de cumpărare a imobilului și pierde primul proces la Judecătoria Turda la 18 martie 2021
Cinci zile mai târziu, la 25 martie 2021 este propusă modificarea regulamentului de închirere a locuințelor, cu prevederea ambiguă privitoare la rezilierea contractului în caz de părăsire. Consilierii USR avertizează că procedura e ambiguă și poate produce abuzuri. Funcționarii Primăriei se opun clarificărilor iar consilierii PNL-UDRM refuză să voteze clarificarea privitoare la ce înseamnă părăsire.
August 2021, se înființează Comisia pentru clădirile în pericol de prăbușire. Comisia nu are regulament aprobat. În aprilie 2022, Primărua Turda susține că funcționează ”după Regulamentul Politie Locale”
Noiembrie 2021, familia Selegean câștigă procesul la Tribunalul Cluj, sentinaț deși nu e definitivă este executorie.
Februarie 2022, Comisia ”pentru demolări constată prin proces verbal că familia Selegean ar fi părăsit locuința de pe strada Ocnei.
Martie 2022, același funcționar public care în 2021 se opunea clarificărilor privitoare la ce înseamnă părăsirea locuinței semnează adresa prin care familia de turdeni este anunțată de rezilierea contractului de închirirere.
Pentru a răsfoi documentele puneți cursorul pe documente și folosiți săgețile din colțul stânga jos al paginii cu documente de mai jos.
skm-28722042609430-1