UPDATE: numărul de apartamente ce urmează să fie reabilitate este de 124 iar cel de apartamente ce urmează să fie construite este de 30. Dintr-o eroare, aceste cifre au fost prezentate la valor duble în articolul inițial.
O ședință de urgență a Consiliului Local TurdA, convocată către Primarul Turzii, Cristian Matei are pe ordinea de zi demararea unor acțiuni masive de modernizare a locuințelor sociale din oraș.
Proiectele de hotărâre vizează contruirea a două blocuri noi de locuințe sociale și reabilitarea a 124 de locuințe.
Proiectele vin ca urmare a tragicului accident din luna aprilie 2022 când patru copii și doi adulți au murit în urma unui incendiu a unei locuințe insalubre.
Administrația locală de la Turda a repartizat o locuință socială de doar 14 mp unui număr de 8 persoane, încălcând prevederile referitoare la spațiul localtiv, prevăzute în Legea locuinței.
La sfârșitul săptămânii trecute, subprefectul Răzvan Ciortea a anunțat că Prefectura Cluj va cere Primăriei Turda să clarifice care sunt măsurile ce s-au luat în urma incendiului în care a murit o familie de turdeni
Politică și Putere a avertizat săptămâna trecută într-o serie de articolă faptul că autoritățile locale au încălcat atât prevederile Legii locunței cât și legislația privitoare la așezările informale și identificarea locuințele insalubre și cu risc crescut de locuire.
Blocurile de locuințe sociale care urmează să fie modernizate sunt L 105 de pe Calea Victorie 132 și Blocul Eltra de pe strada Tineretului 28. Valoarea totală a investiției este de peste 4 milioane de lei din care 2,9 milioane de lei sunt cheltuieli de construcții și montaj. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene.
Alte două proiecte, supuse votului Consiliului Local vizează construirea unui nou ansamblu de locuințe sociale cu câte 30 de apartamente.
Proiectul e în valoare de 6,89 milioane de lei.
Primăria are șansa să facă lucrurile cum trebuie
Primăria are șansa ca de data aceasta să facă lucrurile cum trebuie si să proiecteze și apartamente de locuințe sociale cu 2 și 3 camere, respectiv cu spații separate de dormit pentru adulți și copii. Legea locuinței este foarte clară, în ceea ce privește spațiile locative ce trebuie asigurare unei persoane. O locuință socială, avertizează specialiștii în locuire, nu reprezintă ”mai puțin decât o locuință”, și pentru a asigura integrarea socială trebuie să fie optimă pentru locuit. Majoritatea familiilor cu probleme sociale au în medie câtre 4-5 membri, de aceea spațiile de locuite trebuie să fie compartimentate bine.