E oficial. Datoriile Turzii au ajuns la 35 de milioane de lei. Primarul, printre cei responsabili

0
C A57d68ff9355c06da31dfbae80cb4002

Administrația primarului Cristian Matei a urcat datoriile Turzii, rezultate din ne-executarea sentințelor judecătorești la o cifră istorică de 35.029.624 lei lei, potrivit unui document oficial transmis Prefecturii Cluj.

Datoriile au apărut după ce funcționari superiori din Primăria Turda nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu iar administrația locală nu a executat sentințele judecătoreși definitive.

Primăria Turda nu a demarat proceduri de identificare a vinovaților și de recuperare a prejudiciului de 35 de milioane de lei.

Printre posibilii vinovați, buni de plată, se numără și primarul Turzii, Cristain Matei care în calitatea sa de ordonator principal de credite nu a înștiințat Consiliul Local că debitele restate nu pot fi plătite. Directorul econonic al Primăriei Turda și juriștii care au administrat dosarele, pot fi deasemenea trași la răspundere, potrivit unor avocați consultați de Politică și Putere.

Politică și Putere a întrebat Primăria Turda dacă a demarat proceduri de identificare a persoanelor responsabile și acțiuni de recuperare a prejudiciilor. La o intrebare ce necesita un răspuns simplu cu DA sau NU, Primăria Turda a formulat un răspuns din care nu se înțelege nimic clar.

Primăria Turda a comunicat Prefecturii Cluj, prin adresa 9519/1/01.04.2021, că datoriile din procesele pierdute se ridică la 35.029.624 de lei. Aceste sume reprezintă în mare parte penalizări pentru faptul că nu s-au plătit la timp debitele stabilite prin sentințe definitive. Comunicarea datoriilor s-a făcut la solicitarea Prefecturii Cluj care a emis o adresă către Primăria Turda solicitând să se comunice sumele care sunt înregistrate ca datorii.

Sumele sunt calculate în baza a 10 dosare pierdute în instanță cu hotărâre definitivă. Vezi mai jos documentul oficial. Pentru a vedea datoriile, mutați documentul la pagina 2.

adresa2-converted

STP Alba Iulia a avut dreptate

Cea mai mare sumă datorată este către STP Alba Iulia care a încheiat o conveție de eșalonare de plată cu Primăria Turda. Convenția era favorabilă municipiului deoarece Turda avea conturile blocate și plata datoriilor era eșalonată în 30 de zile. Abia dacă administrația locală nu făcea plata datoriilor, se aplica o taxă penalizatoare de 1% pe zi de întârziere la suma rămasă de achitat. Primăria Turda nu a mai făcut plata către STP iar amenda de 1% pe zi de întârziere a început să fie calculată. În același timp, primarul Turzii, Cristian Matei care era ordonatorul principal de credite nu a înștiințat oficial Consiliul Local cu privire la faptul că municipalitatea nu poate plăti datoriile iar hotărârea de Consiliu Local privitoare la Conveția de eșalonare nu poate fi dusă la îndeplinire. În final, datoriile au ajunt la cifre copleșitoare pentru bugetul orașului.

Primăria refuză să clarifice dacă responsabilii au fost identificați

Teoretic, posibilii responsabili în toată această afacere sunt primarul, directorul economic al Primăriei și juriștii care au gestionat procesele civile.

Primăria Turda refuză însă să clarifice dacă s-au demarat anchete interne cu privire la identificarea vinovaților.

Aveți mai jos răspunsul oficial al Primăriei Turda, la o cerere formulată în baza Legii 544/2001 prin care am cerut administrației locale să precizeze dacă s-au luat măsuri pentru atragerea răspunderii civile sau penale, după caz.

Vedeți mai jos răspunsul oficial și ilogic al Primăriei Turda la întrebări la care se putea răspunde cu DA sau NU.

raspuns-hudrea-07-04-22

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.