Liberala Cristina Burciu a semnat pentru propunerea ce dă liber la achiziile publice până-n 5 milioane de lei

0
Cristina Burciu A Semnat Pentru Legea Ce Dă Liber La Achiziile Publice Până-n 5 Milioane De Lei

Deputata de Turda, Cristina Burciu (PNL) se numără printre cei 137 de parlamentari identificați de presa națională ca fiind semnatari ai unei inițiative legislative ce crește pragurile pentru achiziții publice. Inițiativa legislativă este criticată de presa națională ca fiind o lovitură la adresa procedurilor transparente de achiziții publice.

Inițiativa mai prevede excluderea Curții de Conturi de la constatarea contravențiilor și transferarea atribuțiilor de control exclusiv către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea guvernului.

Proiectul nou de lege care a făcut ieri subiectul știrilor din presa națională a fost semnat de 137 de parlamentari de la PNL, PSD și UDMR. Proiectul a fost depus la Senat în data de 14 aprilie.

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

achiziția directă de lucrărise poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea guvernului, condusă acum de Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Dan Tudorache.

Curtea de Conturi este o instituție independentă de guvern. În anii 2017-2019, Liviu Dragnea și PSD au încercat constant să diminueze atribuțiile Curții de Conturi, dar Comisia Europeană a cerut de fiecare dată păstrarea competențelor acestei instituții în ceea ce privește achizițiile publice realizate din fonduri europene.

La Turda, spre exemplu, Curtea de Conturi a constatat că Domeniul Public Turda a încălcat prevederile legale referitorare la achizițiile publice și a atribuit direct lucrări către firme din oraș. Firmele care au primit lucrări sunt apropiate familiei primarului Turzii, Cristian Matei.

22b235em

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.