Primăria Turda a anunțat finalizarea prpoiectului „CEPS TURDA – Calitate, Egalitate și Prietenie în Școlile din Turda”, un proiect care s-a derulat în perioada mai 2018- 9 aprilie 2022. Valoarea proiectului a fost de 6,17 milioane de lei iar beneficiarii erau estimați la circa 1200 de persoane din grupuri vulnerabile.
Proiectul prevedea ore de after-school, consilierea părinților și copiilor dar și asigurarea unor mese calde, pentru programul de după școală.
”1200 de persoane care provin din grupuri vulnerabile au beneficiat de acțiuni de sprijin prin intermediul diferitelor activități ale proiectului, după cum umrează: 61 copii de vârstă antepreșcolară, 229 copii de vârstă preșcolară, 310 elevi ciclul primar din Școlile Gimnaziale „Andrei Șaguna”, „Avram Iancu”, „Teodor Murășanu” și „Horea, Cloșca și Crișan”, 400 elevi ciclul gimnazial din unitățile de învățământ enumerate mai sus, 26 tineri care nu au absolvit învățământul obligatoriu, și 200 Părinți/tutori ai copiilor/elevilor în risc de părăsire timpurie a școlii din Turda. Peste 500 persoane defavorizate din Turda au fost informate și consultate în cadrul campaniilor de informare din cadrul proiectului, conștientizând importanța educației.
Proiectul a avut o valoare totală de 6.172.973,41 lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020”, se arată în comunicatul oficiale de presă al Primăriei Turda.
Cât anume s-a realizat din proiect? PMP Turda cere explicații
Autoritățile locale nu precizează însă cât anume s-a realizat din proiect și nici dacă fondurile au fost cheltuite în totalitate o explicație care ar trebui să vină deoarece pandemia și restricțiile au dat o puternică lovitură proiectului. ”Este normal și firesc ca Primăria Turda să prezinte o informare în fața Consiliului Local cu privire la acest proiect și care sunt rezultate lui”, crede consilierul local Andrian Nap. Acesta spune că suma de 6 milioane e una importantă și corect ar fi ca toate detaliile proiectului să fie cunoscute de către aleșii locali. ”Am înțelesc că mașina Școala Mobilă a fost cumpărată pentru municipiul Turda. Am dori să știm unde e mașina și când va continua să lucreze în comunitățile vulnerabile. Asistența Socială să ne explice cum va continua acest proiect”, a mai comentat Adrian Nap.
Proiectul prevedea achiziția de birouri, laptopuri, cameră video, proiector, calculatoare, precum și achiziția unui mcirobus școlar ”Școala Mobilă” (VW CrafterGP 35 SL Furgon 140CP EU6 , 140 CP/103 KW, 6, Cutie de viteze manuala, dotat si utilat pentru activitati scolare multiple). Microbusul a fost folosit de câteva ori după care a dispărut din peisaj.
Microbusul este dotat cu sistem audio-video, cuptor cu microunde, expresor, dozator, frigider, televizor cu led, instalații electrice suplimentare, prize de 230 , iluminare interioare și exterioară și generator electric silențios. Mașina a revenit partenerului ”Municipiul Turda”.
Proiectul prevedea și activități extra-curriculare, pentru care experții educaționali urmau să fie plătiți. Activitățile erau programate pentru 3 h/zi x 21 de zile ori 36 de luni. Pentru aceste activități se plăteau în medie 34,75 de lei/oră net.
Peste 9700 de lei urmau să fie plătiți pentru publicitate, reprezentând servicii de editare si tiparire materiale de informare si publicitate: 2 bannere 70x200cm, 2 roll-up 85x200cm, 100 afise A3, 2000 brosuri A5, 2000 de fluturasi A6, 2000 pixuri personalizate si 400 mape de prezentare A4
Proiectul mai prevedea asigurarea câtorva mii de porții de mâncare, pentru activitățile de after-school.