Administrația publică locală de la Turda cheltuie în medie 2,5 milioane de lei cu întreținerea spațiilor verzi din oraș. Suma a variat de la an la an. Cea mai mare valoare plătită a fost înregistrată în 2016 când s-au cheltuit 2,82 milioane lei.
Cea mai mare anomalie este însă tariful de fasonare a arborilor de peste 5 metri, care e aprobat la valoarea de 102 lei/metru liniar.
Întreținerea spațiilor verzi stârnește discuții în spațiul public. Turdenii protestează că se fasonează copacii fără discernământ. O explicație poate fi prețul care este plătit din bugetul local pentru tăierile de copaci. Cifrele de mai jos sunt cele aprobate și nu știm care e de fapt tariful practicat. Administrația locală nu a prezentat niciodată transparent ce lucrări se plătesc anual de 2.5 milioane de lei.
Prețul pentru serviciul de tăieri de arbori aprobat de Consiliul local, este de 102 lei/metru liniar. Este prețul de tăiat crengi la arborii cu peste 5 metri înălțime. În cazul arborilor de până la 5 metri, prețul este de 208 lei pe bucată. Dacă veți vedea un arbore de peste 5 metri fără crengi puteți fi siguri că fiecare ramură a acelui copac a putut fi taxat cu 102 lei pe metru de creangă, bani plătiți din bugetul local.
Tarifele aprobate de Consiliul Local Turda de ani buni, mai ales cele privitoare la taxarea pe metru liniar, sunt superioare tarifelor practicate chiar și acum de firmele private. Fasonarea arborilor costă în medie 20-40 de lei/bucată pentru arborii de până la 5 metri, 60-150 de lei/bucată pentru arborii între 5 și 7 metri și 200-300 de lei/bucată pentru arborii între 7 și 10 metri. Arborii peste 10 metri costă 350 lei/bucată.
Am cerut Primăriei Turda să facă publice cheltueilile privitoare la spațiile verzi
În baza Legii 544/2001 am solicitat informații publice, privitoare la administrarea serviciului public de întreținere spații verzi. Am cerut Primăriei Turda:
– o copie a contractului de prestări servicii întreținere spații verzi încheiat cu Prival Ecologic,
– lista defalcată pe tipuri de lucrări efectuate cu valoarea lor, care reprezintă cheltuielile efective cu întreținerea spațiilor verzi așa cum sunt acestea menționate în execuția bugetară pe 2021, trimestrul IV în valoare de 2.525.723 lei
– Să detaliați cheltuielile privitoare la ”lucrările de doborât arbori, tăiat ramuri și încărcat în mijlocul de transport”, menționând ce tarif de tăieri de arbori s-au aplicat în anul 2021 pentru fiecare volum de lucrări în parte.