Cereți cântărirea gunoiului menajer și bonul de cântar. Deșeurile trebuie cântărite de autospeciale dotate cu cântar electronic

0
deseuri

În aprilie 2019, responsabilii județeni de la Cluj se lăudau cu o premieră în România. Din 2020, tariful la deșeurile menajere vor fi plătite în județ cu un tarif pe kg. Mai mult, deșeurile urmau să fie cântărite la ridicare. Publicația Cluj Capitală anunța că măsurile urmează să fie aplicate din vara anului 2020.

„Pay-as-youthrow” (plătești cât arunci), cu acronimul PAYT este principiul inclus în Regulamentul de Salubritate al județului Cluj. Ideea este descrisă pe larg în Regulament și a fost, vreme de o campanie electorală, rostită cu drag de politicienii din județ. Asta până la momentul în care trebuie aplicată.

Regulamentul cadru de salubritate stabilit prin Ordinul 85/2015 al președintelui ANRSC, zice că la încheierea contractului de prestări servicii, operatorii au obligaţia de a menţiona în contract cantităţile de deşeuri ce urmează a fi colectate. În cazul asociaţiilor de proprietari/locatari sau al utilizatorilor care deţin în proprietate gospodării individuale, contractul se încheie pentru numărul total de persoane care au adresa cu acelaşi cod poştal.În cadrul contractelor încheiate cu utilizatorii se vor stipula standardele, normativele şi tarifele legale, valabile la data încheierii acestora. Acestea ar fi informații minimale, zice Regulamentul Cadru. Ca să păcălească norma generală, dar să respecte principiul european că plătești cât poluezi, Regulamentul Cadru al Serviciului de Salubritate Județean a stabilit că plata se face pe kilogram și că vehiculele de colectare vor fi dotate cu sistem de cântărire și de emitere bon de cântar. Pe baza bonurilor de cântar emise într-o lună de zile, care acoperă cantitățile de deșeuri colectate de la generator, operatorul va factura acestuia suma de plată pentru prestarea serviciului de salubrizare. Contractul de delegare este și mai precis: deșeurile se ridică la fiecare cântărire și pentru fiecare cântărire se emite un bon de cântar.

Potrivit cap IV Executarea Contractului, art 10 alin (4) din Contractul de Delegare,
”Toate categoriile de deșeuri se cântăresc la momentul ridicării lor și se emite bon de
cântar generatorului. Tarifarea se va realiza pe baza bonurilor de cântar emise la fiecare
ridicare de deșeuri. În factura lunară pentru serviciul de salubrizare emisă pentru un
generator vor fi incluse toate bonurile de cântar emise pentru acel generator în decursul
lunii”.

La 3 ani de la anunțul triumfal privitor la metoda inovativă de gestionare a deșeurilor de la Cluj, realitatea stă altfel.

Atât Adi Eco-Metropolitan cât și Supercom evită să discute deschis despre cântărirea deșeurilor și emiterea bonurilor de cântar. Explică că până în decembrie prețul era pe persoană, ca o valoare medie deoarece nu erau finalizate instalațiile intermediare de gestionare și sortare a deșeurilor. Mai spune că de la 1 ianuarie prețul este per kg.

Potrivit consilierului local Ioan Balea, la Mihai Viteazu masinile de salubritate nu cântăresc gunoiul la ridicare. La Turda, asociațiile de proprietari confirmă că nu știu dacă există bonurile de cântar.

Totuși, care este metodologia de stabilire a cantităților și de ce nici autoritatea contractată nici Supercom nu respectă în totalitate contractul de delegare.

Data viitorare, când vă treziți cu Salubritatea la ușă, cereți cântărirea deșeului menajer și bonul de cântar.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.