Concurs dubios la Poliția Locală Turda. Acuzații că proba sportivă a fost setată în favoarea unui apropiat al primarului

0
5231f417 7569 41e5 B267 Fc74d26257ad

Poliția Locală Turda scoate la concurs trei posturi de polițiști locali. Unul dintre acestea este pentru persoane cu studii medii iar două posturi sunt pentru persoane cu studii superioare. Unul din posturile cu studii superioare are o cerință de vechime de 1 an în specialitatea studiilor. Nu se specifică însă ce fel de studii sunt necesare și de ce tocmai o vechime de 1 an. Acest ultim post respectă tiparele job-urilor din administrație care sunt scoase la concurs într-o formă ce pare ”cu dedicație”.

Surse din Poliția Locală susțin că acest post este dedicat unei cunoștințe a primarului Turzii, Cristian Matei.

Dacă Poliția Locală Turda ar aplica bareme sportive reale, doar trei cadidați ar fi fost considerați admiși la proba sportivă care a avut loc la Stadionul Municipal în 21 martie, de la ora 10.30. Doar doi bărbați și o femeie ar fi trecut examenul sportiv iar dintre aceștia unul chiar abia la limită. Potrivit condițiilor generale de concurs, două din cele trei posturi sunt cu studii superioare iar unul e pentru persoane cu studii medii.

Pentru clasa I, grad profesional asistent, la Biroul Siguranță Rutieră al Poliției Locale Turda se cer studii superioare și 1 an vechime în specialitatea studiilor. Nu se specifică ce studii și de nimeni nu explică de ce vechimea trebuie să fie de 1 an și nu 2 sau 3 ori 5.

Prima probă de concurs pentru cele trei posturi este proba sportivă. Politică și Putere a participat la proba sportivă de la Stadionul Municipal Turda pentru a urmări cum se prezintă din punct de vedere fizic viitorii polițiști locali.

regulament-probe-sportive

Bareme permisive, pentru oricine

Baremele de la Turda, de la concursul pentru Poliția Locală au fost făcute astfel încât proba să fie câștigată de oricine. Prima neregulă în organizarea concursului e aceea că baremele nu au fost făcute publice, nici pe site-ul Poliției Locale și nici pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. A doua neregulă e că proba nu a fost filmată. Așadar nimeni nu poate face contestație deoarece nu există nicio probă oficială pe care să te poți baza.

Într-un mod diferit acționează Poliția Locală Brașov care a redactat un regulament clar pentru proba sportivă cu bareme explicite și generale și cu condiții clare de participare.

” Baremele sunt pe site-ul Poliției Locale”, spune comandatul adjunct al Poliției Local Turda, Vasile Mănăilă, într-o convorbire telefonică în care este întrebat unde anume se află pragurile de admitere la concursul sportiv pentru posturile de polițist local. Când i se spune că nu sunt afișate public, adjunctul șefului Poliției schimbă povestea. Spune că le știe instructorul sportiv care a supervizat concursul. Antrenorul Artur Podar care a supervizat proba sportivă spune că nu mai are baremele deoarece acestea au fost luate înapoi de șefii poliției locale. Își amintește însă că baremele erau în funcție de vârstă, așa că toți concurenții au trecut proba.

După baremele sportive normale doi candidați ar fi luat o notă sub zero

Au luat probele sportive chiar și candidații supraponderali. ”Ca să treci trebuie să faci nota 5 la fiecare probă și să faci media 6”, explică Artur Podar. Este totuși dificil de înțeles cum doi dintre candidați au trecut de proba eliminatorie sportivă, deoarece timpii scoși au la alergări au fost sub baremele normale

Proba de flotări a avut loc într-un spațiu care nu a fost public dar Artur Podar spune că toți s-au descurcat bine.

Din cei 7 concurenți, doar patru aveau o condiție fizică optimă. Dintre aceștia doar trei au scos notele care le-ar fi permis să treacă proba. Cei mai proști timpi la alergarea de viteză pe 50 de metru au fost 8.8, 8.9, 9.1. Potrivit baremelor pe care Poliția Locală Brașov le aplică, timpul de 8.6 secunde corespunde notei 1. Timpii sub această valoare nici măcar nu sunt luați în calcul. Pentru nota cinci, timpii sunt de 7″8 iar pentru nota 6, timpii sunt de 7″6 . La fete, valorile sunt mai permisive de 9″4 pentru nota 5 și 9″2 pentru nota 6. Așadar potrivit baremelor Poliției Locale Brașov doar doi concurenți au trecut de proba de alergare 50 de metri de la Turda, un băiat și o fată.

La proba de rezistență 1000 de metri lucrurile au stat mai dezastruos. Cel mai groaznic timp a fost de 6″30, cu peste 2 minute întârziere față de restul timpilor la băieți, în medie de 4.30.

Polițiștii locali susțin că proba a fost setată favoarea unui apropiat al Primarului Turzii

Potrivit polițiștilor locali proba sportivă a fost setată pentru a favoriza un apropiat al primarului Cristian Matei. Pentru a face examenul sportiv accesibil oricui a fost eliminată proba de abdomene și s-au aplicat bareme ”pe vârstă”.

Aranjarea concursului după parametrii predefiniți a fost însă făcută din start spun poliștii locali. Astfel, pentru postul de la Biroul Siguranța Circulației care prevedea studii universitare s-ar fi calificat și polițiști din instituție. Pentru ca aceștia să nu poată concura, s-a introdus clauza de 1 an vechime în specialitatea studiilor. ”Să presupunem că te-ai angajat la Poliția Locală pe studii medii, deși tu aveai diplomă universitară. Normal, ai muncit pe un post mediu, cum poți avea vechime de studii superioare de 1 an? Apoi vine unu care a stat un an de zile fictiv contabil la firma lui maică-sa și gata, are vechimea”, explică un polițist local.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.