Sume de zeci sau chiar sute de mii de lei se cheltuie netransparent la unitățile de învățământ din oraș. Banii curg prin clasificații bugetare vagi și care nu au fost nicicând detalitate în mod public.
Printre cheltuielile cele mai semnificative sunt cele cu ”alte cheltuieli cu bunuri și servicii” sau ”materiale pentru curățenie”.
Surse din interiorul școlilor vorbesc despre contracte cu clauze defavorabile instituțiilor publice, încheiate în pandemie pe motivul că e o situație de urgență. Politică și Putere vă prezintă creșterile de cheltuieli în cazul a două unități de învățământ din Turda, care au refuzat să explice public pe ce cheltuie banii.
În ianuarie 2021, Școala Teodor Murășanu din Turda cheltuia 3927,86 de lei lunar cu materialele de curățenie iar materialele și prestările de servicii cu carater funcțional erau de 1718, 02 lei. În februarie 2022, cheltuielile cu materialele de curățenie sunt de 3355,59 lei iar materialele și serviciile cu caracter funcțional sunt de 3987 lei. Așadar, niște valori apropiate, comparabile. Din mai 2021, însă, cheltuielile cu aceste capitole s-au triplat. În mai, școala cheltuia 7362,98 de lei cu materialele de curățenie. În iunie suma sare la 12.969,54 și se păstrează la fel în următoarele luni, pentru a ajunge la un maxim de 16.539,54 lei în luna decembrie. În 8 luni de zile, în condiții de pandemie, Școala Teodor Murășanu a plătit peste 100.000 de lei pe materiale de curățenie și întreținere. Cifrele sunt așadar triple față de valorile curente. În cazul Colegiului Național Mihai Viteazu, deși costurile sunt mai reduse, sunt și acolo dublate față de valorile curente urcând de la 4.165,61 la 7027,1 lei. Exemplul citat este din luna septembrie. Liceul Teoretic Liviu Rebreanu păstrează, pe lunile anului trecut, aceleași cheltuieli la materialele de curățenie, în jurul valorii de 3.418,73. Există o creștere doar din luna octombrie, la valoarea de 5100 lei.
Școala Teodor Murășanu este dealtfel și cea mai bine finanțată școală din oraș. Capitolul ”alte obiecte de inventat” are cheltuieli medii anuale de peste 220.000 lei.
Contracte păguboase pentru unitățile școlare
Potrivit unor surse din școlile turdenie, creșterile spectaculoase cu materialele de curățenie se datoreză unor contracte cu clauze păguboase pentru școli. Aceste clauze prevăd că școlile se vor aproviziona cu materiale sanitare exclusiv de la o serie de companii, la prețuri duble sau triple față de prețurile de pe piață. Școlile au refuzat să clarifice aspectele legate de achizițiile publice.
Separat de subiectul cheltuielilor cu materialele sanitare, Politică și Putere a cerut în februarie 2022, atât Școlii Teodor Murășanu cât și Colegiului Național Mihai Viteazu să clarifice aspecte legate de achizițiile publice. S-a solicitat astfel lista detaliată a achizițiilor pentru capitolul alte bunuri și servicii și lista reparatiilor curente plătite în 2021.
S-au mai solicitat valoarea sumelor încasate cu titlu de donație de către CNVM Turda în anul 2021 șiblista cheltuielior cu aceste sume și o copie după bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2022, inclusiv anexele de detaliere a bugetului instituției de învățământ potrivit ordinului ministrului finanțelor publice, în vigoare.
Cele două unități școlare au transmis doar bugetul, fără detalierea cheltuielilor solicitate.