Vârfurile de consum de droguri se înregistrează în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani și sunt cu mult mai crescute decât în rândul populației generale, se arată într-un Raport privind consumul de droguri în România, ce a fost prezentat ieri în ședința Guvernului României.
Consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții a fost observat la 16,9% dintre aceștia, consumul în ultimul an s-a înregistrat la 10% dintre aceștia iar consumul în ultima lună s-a înregistrat la 6.6% dintre persoanele cu vârsta între 15-34 de ani. Cea mai mare rată de creștere statistică a fost în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creștere a fost 1,4 ori.
Cifrele sunt sub procentele europene menționate în Raportul anual al UE privitor la consumul de droguri.Se estimează că 17,4 milioane de adulți tineri (15-34de ani) au consumat droguri în ultimul an (16,9%), proporția bărbaților care au declarat acest consum (21,6%) fiind de aproximativ două ori mai mare decât cea a femeilor (12,1%). Vezi Raportul UE pentru anul 2021, aici.
La nivel național, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieții este de 9.5% în timp ce consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an a fost de 9% dintre elevi. Deși față de studiul din 2015 se înregistrează o scădere cu 12% a populației celor care declară consumul de orice tip, valorile apropriate ale celor două tipuri de consum indică o rată crescută a celor care continuă să folosească un tip de drog, după un consum inițial.
Raportul menționează o scădere a consumului de droguri ilicite în România dar o creștere alarmantă a consumului de noi substanțe psihoactive, atât în rândul populației generale cât și în rândul celei tinere.
Deasemenea s-a înregistrat o scădere a vârstei la consumul de droguri, la 12 ani în special în cazul consumului de canabis.
Sinteza Raportului consumului de droguri în România poate fi găsită aici