Regulament de comerț stradal cu prevederi nelegale la Mihai Viteazu

0
Consiliu Local Mihai Viteazu Pevwcnmfze1ts39hfegc2rw4v5o2ymdvv0wfwuxfu8 1024x539 1

Un regulament privitor la organizarea comerțului stradal aprobat , în ședință ordinară din 25 ianuarie 2022, de către Consiliul Local Mihai Viteazu are o serie de prevederi nelegale care poate duce la invalidarea lui în instanță.

Prevederea, așa cum este ea formulat, lasă posibilitatea comiterii unor abuzuri.

Persoanele fizice sau persoanele juridice care au ocupat domeniul public și care au fost sancționate în mod repetat pentru nerespectarea condițiilor regulamentului, nu vor mai putea desfășura activități comerciale sau prestări servicii pe domeniul public și privat al comunei Mihai Viteazu”– se arată în art 27, din capitolul Dispoziții Tranzitorii și Finale al Regulamentului privind amplasarea și desfășurarea activăților de comerț stradal pe raza comunei Mihai Viteazu

Articolul din regulament nu explică ce înseamnă ”în mod repetat” și impune o sancțiune nedeterminată. Potrivit avocaților contactați de Politică și Putere, trebuie să existe o proporționalitate și o justețe a sancțiunii. ”Doar legea prevede doar ce se sancționează. În acest caz nu există o sancțiune contravențională complementară descrisă în vreo lege prin care să unei persoane fizice sau juridice să i se interzică activitatea sau accesul a avea o activitate comercială, ca urmare a faptului că a primit mai multe amenzi”, au precizat avocații consultați.

Situația a fost sesizată și de consilierul local Ioan Balea (USR). Acesta a cerut eliminarea articolului 27 din Regulament, invocând faptul că nu pot fi aplicate sancțiuni repetate unor fapte deja sancționate anterior.

Consilierul local Ioan Balea a mai cerut introducerea unei prevederi ce permite suspendarea pe durată limitată a autorizației de comerț, pentru executarea de lucrări edilitare, cu diminuarea taxelor plătite de persoana/firma autorizată și posibilitatea desfășurării comerțului stradal la limita de proprietate. Această ultimă prevedere, extrem de importantă pentru o zonă rurală, a fost acceptată, dar celelalte amendamente ale consilierului local au fost respinse. Inițial autoritățile locale au cerut ca desfășurarea comerțului stradal să se facă doar la 0,5 m de marginea trotuarului fapt care ar fi făcut ca vânzarea stradală a legumelor să se facă la o jumătate de metru din interiorul curții.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.