Băile Sărate Turda rămân arie naturală protejată

0
Pmttarzan1

Perimetrul Rezervației Naturale Sărăturile și Ocna Veche și Situl Natura 2000 cu același nume rămân în continuare ca arii protejate, potrivit unui act normativ supus recent consultării publice.

În 19 ianuarie 2022, Ministerul Mediului a lansat în procedură de dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind actualizarea Listei consolidate a ariilor naturale protejate din România și a Planului de amenajare a teritoriului național secțiunea a III-a – zone protejate, zone naturale.

Proiectul de act normativ păstează în arie naturală protejată circa 100 de hectare din Băile Sărate Turda, în două situri distincte, unul în Băile Sărate, altul în zona Durgău.

Turda avea deja înscrise în lista ariilor protejate două zone de protecție, o zonă ce figurează ca rezervație naturală și o zonă care este Sit Natura 2000, care cuprinde zone de protecție.

Bailes Rate
Cele două zone co roșu reprezintă ariile naturale protejate din Băile Sărate (jos) și Durgău (sus). În chenar roșu/gri este zona suprapusă cu sit-ul acvafaunistic protejat Cânepiști. Latura stângă a colțului ascuțit din zona roșie de jos este Drumul Ceanului.

Autoritățile locale au făcut presiuni de-a lungul timpului pentru ca perimetrul de protecție din Băile Sărate să fie redus.

Acum, perimetrul ariei protejate din Băi se intinde de la pădurea de deasupra Lacului Tarzan până la latura dreaptă a Drumul Ceanului, incluzând zona forestieră din fața Hotelului Arieșul și zonele străzilor Dr. Valeriu Moldovan, Aleea Lacurilor, Aleea Ștrandului. În perimetrul ariei protejate deține teren și primarul Turzii, Cristian Matei.

Autoritățile locale au făcut presiuni ca zona de protecție să fie diminuată pe un perimetru limitat situat în partea stângă cum se merge spre ștrand, în dealului din fața lacului Csiki. Ideea reducerii ariilor naturare protejate din România a apărut pe vremea când Rovana Plumb deținea Ministerul Mediului. Proiectul de act normativ de atunci a stârnit un val de reacții din partea ong-urilor de mediu și a fost abandonat. În aceeași perioadă persoane necunoscute din Ministerul Mediului au eliminat de pe site-ul ministerului baza de date cu ariile naturale protejate. În plus Primăria Turda a obținut o adeverință falsă potrivit căreia zona de la lacul Tarzan nu este în arealul protejat.

O astfel de reducere drastică a zonei protejate din Băile Sărate, la doar un deal cu 10 copaci, ar fi compromis cu totul aria naturală protejată deoarece Lacul Tarzan cu ochiurile de apă sărată din proximitate sunt cele mai importante puncte pentru menținerea ecosistemului de sărături.

Menținerea statului de arie protejată pentru situl Sărăturile și Ocna Veche dă o lovitură serioasă intereselor imobiliare din zonă. Potrivit legii, în aria protejată pot fi construite doar acele construcții care sunt destinate cercetării științifice. Administrația locală putea face o cartare corectă a zonei, să delimiteze clar ariile de protecție maximă de cele pe care se putea construi ecologic, dar a preferat să încerce să elimine cu totul statutul de arie protejată a zonei.

Menținerea statului de rezervație naturală și Sit Natura 2000 pentru arealul Băilor Sărate ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea unor hotărâri ale Consiliului Local. Acesta a schimbat destinația suprafețelor silvice din Băile Sărate Turda din păduri de protecție în pădure-parc.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.