Reguli de igienă ce ar trebui respectate în școli și grădinițe

0
Scoala

Normele de igienă din unitățile de învățământ sunt stabilite printr-un ordin special al Ministrului Sănătății. Aceste ordine au fost date încă din perioada comunistă și au fost revizuite periodic. Ultimul ordin de acest fel care reglementează igiena din unitățile de învățământ a fost emis în august 2020. Directorii de școli, creșe și grădinițe sunt obligați să-l respecte iar Direcția de Sănătate Publică e obligată să verifice respectarea normelor.

Acum mai bine de o săptămână, părinții ce-și duceau copiii la creșa improvizată la Colegiul Tehnic se plângeau de faptul că li s-au îmbolnăvit copiii din cauza frigului. La începutul anului școlar alți părinți au sesizat că copiii lor vin de la școală cu dureri de cap. S-au înregistrat și cazuri când copii au venit de la școală cu alergii ciudate, sau ochii înroșiți, poate din cauza insecticidelor pulverizate în sălile de clasă. Toate aceste situații care duc la îmbolnăvirea copiilor apar din cauza faptului că normele de igienă și sanitare nu sunt la standardele prevăzute de normele legale.

Politică și Putere vă prezintă câteva din obligațiile sanitare și de igienă ce trebuie îndeplinite în școli. Puteți aprecia singuri cât de respectate sunt aceste norme.

Sunt amplasate în curțile școlilor dozatoare de apă potabilă cu pahare de unică folosință? E o diferență de temperatură mai mare de 3 grade între sălile de clasă și holuri? S-a verificat vreodată eficiența ventialției unei săli de clasă prin metode de laborator? Are fiecare grupă jucării separate?

Sunt întrebări la care părinții și elevii pot răspunde foarte simplu.

În vestibulul grupurilor sanitare, în ateliere şcolare, în laboratoare (fizică, chimie, alimentaţie publică din cadrul şcolilor de profil), în antreul sălilor de mese, precum şi în vestibulul grupurilor sanitare din cadrul sălilor de educaţie fizică/sălilor de gimnastică şcolare se amenajează chiuvete – lavoare, cu săpun lichid sau solid şi prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor.

În spaţiile de recreaţie, interioare sau exterioare, se amenajează surse de apă potabilă cu jet ascendent sau se amplasează recipiente – dozatoare de apă potabilă prevăzute cu pahare de unică folosinţă.

Diferenţele dintre temperatura încăperilor destinate activităţii sau odihnei copiilor şi cea a anexelor (coridoare, vestiare ş.a.) să nu depăşească 2°C pentru unităţile de antepreşcolari şi preşcolari şi 3°C pentru unităţile şcolare şi de învăţământ superior;

Toate încăperile destinate copiilor şi tinerilor sunt prevăzute cu ventilaţie naturală. Mijloacele de ventilaţie trebuie să asigure o împrospătare a aerului de cel puţin 1,5 schimburi de aer pe oră în încăperile de grupă din unităţile pentru antepreşcolari şi preşcolari, 3 schimburi pe oră în sălile de clasă şi de cursuri pentru elevi şi studenţi şi 5 schimburi pe oră în grupurile sanitare. Eficienţa ventilaţiei se apreciază prin metode de laborator.

Încăperile destinate copiilor şi tinerilor se ventilează în pauzele din timpul programelor de activitate prin deschiderea ferestrelor. În aceste perioade copiii şi tinerii părăsesc obligatoriu încăperea.

În încăperile destinate activităţii copiilor şi tinerilor se asigură un iluminat natural direct, cu un raport luminos (raportul dintre suprafaţa ferestrelor şi suprafaţa pardoselii) de 1/4-1/5, iar în cele pentru odihnă de 1/6-1/8. În sălile de desen şi în ateliere raportul luminos este de 1/3.

Jucăriile şi materialele didactice utilizate în unităţile pentru copii şi tineri se depozitează în anexe special amenajate pentru acest scop. Jucăriile şi materialele didactice utilizate trebuie să fie confecţionate din materiale, forme şi dimensiuni care să nu constituie un risc pentru sănătatea şi siguranţa acestora şi să permită curăţarea şi dezinfectarea lor periodică şi la nevoie. Fiecare grupă are jucării separate. Se asigură un număr corespunzător de jucării şi materiale didactice, adaptate cerinţelor dezvoltării neuropsihice şi specificului activităţilor. Se interzic jucăriile din material textil.

Se asigură permanent materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri, respectiv hârtie igienică, apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie de unică folosinţă.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.