Dezastru pentru proiectul de reabilitare a rețelei de apă. Hidroconstrucția intră în insolvență

0
Img2 1200x600 1

foto: in decembrie 2019, Compania de Apă a semnat un contract de 89 de milioane de lei cu Hidroconstrucția

Proiectul de modernizare a rețelei de apă și canalizare de la Turda a rămas în aer, după ce unul dintre cei mai mari constructori din România, Hidroconstrucția, va intra în insolvență. Situația este dramatică și pentru alte proiecte europene din România, câștigate de această firmă. Compania nu a făcut un anunț oficial pe pagina sa web dar informația a fost lansată pe piață, în sectorul construcțiilor.

Falimentul Hidroconstrucția readuce în discuție procedurile de atribuire a contractelor de lucrări către firme. Insolvența dar și modul în care autoritățile centrale vor interveni vor arăta în ce măsură acestea sunt pregătite să gestioneze eșecul financiar al unor mari coloși ce construiesc în România pe bani europeni.

Înfiinţată în 1991, societatea HIDROCONSTRUCTIA a raportat pentru anul 2019 un număr mediu de 1607 angajaţi, a înregistrat pierderi în valoare de 59.189.282 lei, la o cifră de afaceri de 406.691.949 lei, datoriile erau de 489.150.760 lei şi active circulante de 483.886.618 lei, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Primele semne ale intrării în insolvență au apărut în noiembrie 2021 când o firmă a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă. Informația falimentului celui mai mare constructor din domeniu a ajuns pe piață joi iar vestea a fost ca un șoc deoarece sunt afectați furnizori și prestatori de servicii ai acestei companii.

”E o lovitură pentru întreg sectorul, pe care o vom resimți cu toții, cei ce lucrăm în domeniu și nu e deloc o bucurie că un așa mare jucător cade. Băncile vor privi cu prudență sectorul construcțiilor și vor credita mai greu, furnizorii vor reduce perioadele de creditare pentru materiale. Materialele se pot scumpi, pentru ca furnizorii să-și facă provizionae. Nu e deloc un lucru bun”, a explicat un constructor, consultat de Politică și Putere.

Contracte zeci de milioane de euro semnate de Hidroconstruția, la Turda

La Turda, Hidroconstrucția câștigate lucrări în cadrul proiectului de reabilitare a rețelei de apă canal în valoare de zeci de milioane de euro. Faptul că unele lucrări sunt în întârziere, va complica situația generată de falimentul constructorului.

n data de 16.07.2018, Operatorul Regional a semnat contractul de servicii ,,Asistența tehnică pentru supervizarea lucrarilor,,  din cadrul ,,Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020” cu Asocierea EPTISA ROMANIA S.R.L. (Lider de asociere) și EPTISA Servicios de Ingineria, S.L. (Asociat) cu o valoare de 13.081.250,00 Lei fara TVA. Durata de prestare a serviciilor este de 78 de luni începând cu data prevăzută în ordinul administrativ de începere emis de către Beneficiar. Obiectivul general îl reprezintă furnizarea de asistență tehnică către autoritatea contractantă sub forma serviciilor de supervizare și acordarea de sprijin de specialitate necesar pentru implementarea lucrărilor din cadrul proiectului.

 În data de 31 octombrie 2018 au mai fost semnate și contractele de lucrări:

Contractul de lucrări ,,EXTINDERE SI REABILITARE SISTEM DE ALIMENTARE CU APA SI SISTEM DE CANALIZARE MENAJERA IN MUNICIPIUL TURDA, ZONA DE NORD” (CL5) are o valoare contractată de 45.386.496,74 RON fără TVA, durata de execuție a contractului este de 37 de  luni, iar oferta declarată câștigătoare este Asocierea SC HIDROCONSTRUCȚIA S.A. (Lider de asociere) – SC TCI CONTRACTOR GENERAL SA (Asociat).

Contractul de lucrări „EXTINDERE ȘI REABILITARE SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI SISTEM DE CANALIZARE MENAJERĂ ÎN MUNICIPIUL CĂMPIA TURZII” (CL7) are o valoare contractată de 67.665.588,35 RON făra TVA, Durata de execuție a contractului: 37 de  luni iar oferta declarată câștigătoare este Asocierea SC HIDROCONSTRUCȚIA SA (Lider de asociere) – SC TCI CONTRACTOR GENERAL SA (Asociat).

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.