Președintele PSD Turda: Primăria să clarifice cum s-au cheltuit 24 de milioane de lei pentru oamenii din Micro III

0
Ciortea

Dacă se iau măsuri pentru oameni, atunci acestea trebuie comunicate transparent”, susține Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda.

Administrația locală de la Turda ar trebui să clarifice în regim de urgență care e stadiul proiectului social de 24 de milioane de lei ce a debutat acum doi ani, a anunțat astăzi Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda.

Acesta a adresat o interpelare în plenul ședinței Consiliului Local, la un proiect de hotărâre propus de primarul Cristian Matei privind asocierea municipiului Turda cu Fundația Sf Daniel din localitate.

Municipiul Turda s-a mai asociat cu Fundația Sfântul Daniel în urmă cu doi ani când a fost accesat un proiect social cu fonduri europene, gigant pentru Turda, în valoare de 24 de milioane de lei, din care 23,7 milioane lei bani nerambursabili.

Contactat de Politică și Putere, liderul PSD Turda s-a întrebat câți turdeni știu că puteau beneficia de aceste avantaje sociale. ”Un proiect social de 6 milioane de euro trebuia să fie derulat mai transparent, trebuia să schimbe cumva Micro III. Vedeți vreo schimbare socială mare pe acolo? Primăria trebuie să clarifice cum se derulează acest proiect și pe ce s-au cheltuit cele 23 de milioane de lei”, a comentat Răzvan Ciortea.

Unde s-au dus cele 6 milioane de euro, destinate persoanelor cu probleme sociale?

Fundația Caritabilă ”Sfântul Daniel” Turda, în parteneriat cu Municipiul Turda – Serviciul Public de Asistență Socială Socială, Școala Gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan” Turda, Asociația Asistenților Sociali Profesioniști ”Pro Social” Cluj și Centrul pentru Afaceri Solidare SRL București anunțau în martie 2019 că vor va implementa Proiectul ”Turda – dezvoltare comunitară prin promovarea incluziunii sociale active”. Proiectul era unul gigant și viza nu mai puțin de 6 obiective specifice. Finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 – “Investim în dezvoltare durabilă ”Axa Prioritară 4:“lncluziunea socială și combaterea sărăciei”, proiectul viza ccreșterea calității vieții orașului Turda în zona marginalizată str. Calea Victoriei, Hațegului, I.L. Caragiale, Lotus, Lianelor, Narciselor, Nuferilor, prin asigurarea unei intervenții sociale integrate în domenii sociale relevante, respectiv educație, ocupare, servicii sociale și socio-medicale, locuire și favorizarea accesului la informare privind drepturile sociale si cetățenești ale membrilor comunității.

Prin proiect erau vizate circa 580 persoane marginalizate care urmau să primească pachete sociale, să beneficieze de cursuri de formare profesională. Proiectul prevedea reabilitarea a 37 de locuințe. Erau prevăzute pachete sociale pentru 200 de copii și 80 de părinți. Programul prevedea deasemenea finanțarea cu câte 25.000 de euro a celor 20 de afaceri sustenabile identificate pe durata proiectului.

Principalale avantaje financiare ale proiectului

– 20 de persoane din din Micro III puteau beneficia de granturi de până la 25.000 de euro pentru a iniția o afacere

– Separat, 190 de persoane puteau beneficia de revonversie profesională și subvenții de participare la curs în valoare de 1800 de lei.

– Prin proiect se asigură servicii de tip afterschool, excursii pentru copii, masă caldă, consiliere și orientare școlară. Pentru adulți sunt organizate cursuri de reconversie profesională și un curs de antreprenoriat.

– Poiectul european mai prevede finanțarea cu 10.000 de lei a unui număr de 37 de casa și apartamente ce urmau a fi renovate cu fonduri europene.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.