Mișcările politice de pe scena națională crează situații fără precedent și pe plan local. După alianța de guvernare PNL-PSD, noua fuziune anunțată dintre PNL și PMP va face ca opoziția politică pe plan local să fie drastic diminuată. La Turda, PNL controla împreună cu UDMR 12 voturi din cele 21 din Consiliul Local.
Practic, independenți de puterea politică locală vor rămâne doar cei trei consilieri ai USR, dintr-un total de 21 de consilieri locali.
Azi, la București, forurile de conducere ale PMP discută despre fuziunea cu PNL. Mișcarea e devastatoare pentru PMP Turda care s-a opus administrației locale condusă de psd-istul liberal Cristian Matei.
După o victorie zdrobitoare pe plan local, PNL și UDMR controlau administrația politică de la Turda. Opoziția locală a funcționat cu suișuri și coborâșuri, dar în ultimii doi ani au reșit o oarecare coordonare pe plan local. Au întegistrat chiar și o victorie dar numai una simbolică, când au blocat un proiect de hotărâre ce necesita votul a două treimi din Consiliul Local.
Administrația liberală de la Turda condusă de psd-istul liberal Cristian Matei controla totul în oraș, de la deciziile administrative la vânzarea de terenuri din domeniul municipiului. Deși avea majoritate, controlul nu era absolut în Consiliul Local și erau voci care se opuneau administrației locale. Primarul în exercițiu a fost criticat de către consilierii locali USR dar ocazional a fost criticat ba chiar și ironizat de către președintele PSD Turda, Răzvan Ciortea. Consilierii PMP au făcut și ei opoziție, ultima poziție contrară administrației locale fiind aceea că se opun rezonării municipiului pe criteriile propuse de administrația Matei, criterii care duc la majorarea impozitelor pe proprietate.
Administrația liberală de la Turda va avea control absolut
Prin fuziuna PMP cu PNL, administrația liberală de la Turda va avea un control administrativ absolut.
Adrian Nap, președintele PMP Turda ”Vom continua să muncim pentru turdeni în Consiliul Local”
Acest control exista și până acum dar totuși mai existau voci rebele în Consiliul Local. E greu de anticipat ce se va întâmpla cu exactitate dar sunt doar două variante. Prima este aceea că primarul Turzii și PNL Turda îi va păstra pe cei trei consilieri local de la PMP. A doua variantă e că îi va da afară din partid și va promova în Consiliul Local alte persoane.
Desigur, primarul Cristian Matei poate fi un personaj politic care dă dovadă de compasiune, înțelegere și armonie și poate dovedi că nu e ranchiunos. Poate fi un primar modern care dă dovadă că apreciază inițiativele și ideile altora, laudându-i pentru că au avut inițiative pentru oraș chiar mai bune decât ale lui, că este un primar și un lider de partid care acceptă critica și își însușește greșelile și că, în fine, își iartă adversarii politici cu generozitate și blândețe paternală.
Sau poate e doar un lider pentru care ideea că poate să-și umilească adversarii s-ar putea să-l încânte, cel puțin pentru o perioadă. Cu siguranță o să-i readucă la ordine pe rebelii din PMP, mai ales că în primă fază aceștia îi vor aduce un total de 18 voturi în Consiliul Local , o poziție favorabilă de care nu a beneficiat niciun primar din istoria postdecembristă a Turzii.
Consilierii PMP sunt rezervați în declarații și așteaptă să vadă care e decizia forurilor naționale. ”Vom continua să muncim pentru cetățeni”, a comentat Adrian Nap, președintele PMP Turda care a precizat că grupul de consilieri din care face parte a elaborat mai multe proiecte de hotărâre care să schimbe fața orașului. Consilierii PMP spun că proiectele de hotărâre sunt înregistrate la Primăria Turda și ar trebui să intre în dezbaterea Consiliului Local.
Cum se va finaliza din punct de vedere politici și administrativ acest mandat și cu ce consecințe e greu de anticipat acum.
Cert este că opoziția locală de la Turda este acum în derivă completă iar Partidul Național Liberal controlează complet administrația locală, un control pe care trebuie să și-l asume cu bune și cu rele.