Cerere de apărare a independenței procurorilor

0
Img 6054 Parchetul De Pe Langa Inalta Curte De Casatie Si Justitie Parchetul General Institutie 1000x600 1

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

În cursul zilei de luni, 8 noiembrie 2021, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a formulat o cerere de apărare a independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public, în raport de afirmațiile domnului Victor Alistar – membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societății civile – apărute în spațiul public în cadrul emisiunii ”OFF/ON The record” din data de 07 noiembrie 2021, difuzată pe postul TV Aleph News la ora 19.50.

Prin unele afirmații, acesta acreditează ideea că sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală, instrumentarea cauzelor, precum și adoptarea soluțiilor se realizează în mod discreționar, servind unor scopuri politice și interese personale.

De asemenea, prin afirmațiile respective se induce opiniei publice în mod eronat ideea că procurorii cu funcții de conducere își exercită în mod necorespunzător atribuțiile ce derivă din principiul controlului ierarhic, permițând ca deciziile luate să fie influențate de factorul politic.

O asemenea abordare se situează în afara exercițiului democratic al libertății de exprimare prevăzute de art. 10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și art. 30 din Constituția României, având în vedere caracterul general și denigrator al afirmaților ce se reflectă asupra activității tuturor procurorilor din cadrul Ministerului Public, cu repercusiuni directe asupra imaginii și reputației profesionale a acestora. CEDO, în cauza Lavric contra României, a statuat că nu există îndoială că într-o societate democratică indivizii au dreptul să comenteze și să critice administrarea justiției și oficialii implicați în înfăptuirea ei. Cu toate acestea, o astfel de critică nu trebuie să treacă de o anumită limită întrucât este în interesul public ca procurorii precum și judecătorii să se bucure de încrederea publică.

Arătăm că procurorii din cadrul Ministerului Public își desfășoară activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor. În același timp, respingem orice presiune de a rezolva anumite cauze într-un anume fel sau într-un timp care nu poate asigura temeinicia anchetei numai pentru a satisface agenda politică sau publică a vreunei persoane.

Susținerile domnului Victor Alistar sunt susceptibile de a crea suspiciuni cu privire la nerespectarea principiilor care guvernează activitatea procurorilor și tind să obţină în spațiul public o credibilitate mai mare, având în vedere că acestea provin de la un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, organ al cărui rol constituțional este tocmai acela de a fi garantul independenței magistraților.

În considerarea celor de mai sus, în temeiul art. 30 alin. (1), (2), (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,  cererea de apărare a independenței, imparțialității și reputației profesionale a procurorilor din cadrul Ministerului Public a fost a transmisă Consiliului Superior al Magistraturii.  

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.