Primăria construiește o creșă pe terenul de sport al Școlii Andrei Șaguna

0
Prim Ria Construie Te O Cre Pe Terenul De Sport Al Colii Andrei Aguna
alegeriLoc

Adminstrația locală de la Turda intenționează să construiască o creșă pe terenul de sport al Școlii Andrei Șaguna. Inițial terenul de sport al școlii a fost dezmembrat printr-o operațiune cadastrală, fără nicio explicație clară. Politică și Putere întreba atunci public care e motivul pentru care se dezmembrează un teren al unei școli fără nicio explicație și fără a avea prevăzut un drept de servitute.

Ulterior autoritățile au explicat că doresc construirea unei creșe.

Administrația locală de la Turda a dispus dezmembrarea terenului de sport al Școlii Andrei Șaguna fără a avea acordul Ministerului Educației. Potrivit legii, orice schimbare de destinație a bazei materiale a unei școli se face cu un aviz ministerial care poate să fie și unul exprimat tacit. Ginel Călugăr, șeful Serviciului Investiții din Primăria Turda a admis că municipalitatea nu a cerut avizul Ministerului Educației dar a apreciat că un astfel de act nu era necesar deoarece nu a fost cerut nici de către Compania Națională de Investiții care va construi creșa și în final destinația clădirii va fi tot ”pentru educație”.

Construirea creșei pe terenul propus de primărie va diminia serios terenul de sport al Școlii Andrei Șaguna. Această situație a dus la dispute în Consiliul Local Turda, referitoare la amplasamentul ales de municipalitate. Consilierul local Andrei Suciu (USR) a apreciat că locul de construire a creșei este unul nepotrivit și că terenul de sport al școlii nu trebuie dispus.

Primarul Cristian Matei a recunoscut că terenul nu este unul ideal ca amplasament dar că a fost o soluție de urgență și de necesitate. Primarul a admins că o nouă creșă ar trebui să fie construită în Oprișani, cartier în care locuiește cea mai mare populație din oraș. Cristian Matei nu a exclus ca amplasarea creșei să fie schimbată în măsura în care se găsește un nou teren.

Administrația locală compromite dezvoltarea armonioasă a orașului

Prin diminuarea terenului de sport al Școlii Andrei Șaguna, administrația locală compromite, pentru a doua oară, dezvoltarea armonioasă a orașului.

În urmă cu doi ani de zile, municipalitatea aproba construirea unei autobaze de transport pe strada Stadionului deși se știa că zona avea un PUG inițial cu zone de divertisment, sport și comerciale. Acum, la stadion se finalizează o Sală Polivalentă. Când autobaza de transport local se va construi acolo dezvoltarea urbanistică a zonei va fi compromisă. În locul autobazei se putea construi un parc care să includă și zone comerciale. Printr-o abordare de urgență, municipalitatea a ales să combine la stadion o Sală Polivalentă, bazinul de înot și autobaza de transport local.

În cazul creșei ce se va construi pe terenul de sport al Școlii Andrei Șaguna lucrurile nu sunt diferite. Programul de construire a creșelor a fost anunțat de către Ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, într-o conferinta de presa sustinuta în 27 iulie. Ministrul anunța că au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modifică normativa de reglementare a construcțiilor de creșe, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobati. Primele cereri de finanțare au intrat în analiza ministerului cu începere din luna august. Municipiul Turda avea la dispoziție trei luni să găsească un teren disponibil.

O soluție ar fi putut fi și achiziția de teren de pe piață. Achizițiile de imobile sunt exceptate de la prevederile restricitve din legea privind achizițiile publice. Administrația locală ar fi putut evita și suspiciunile dacă adopta un regulament propriu după care aceste tranzacții ar fi putut fi făcute, în mod transparent.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.