Autoritățile locale propun un proiect de hotărâre insuficient motivat prin care un teren aparținând de Școala Andrei Șaguna urmează să fie divizat în două parcele dinstincte.
Doresc autoritățile să înstrăineze cel mai bun teren al Școlii Andrei Șaguna în favoarea unor interese private? Rămâne de văzut.
Proiectul nu precizează dacă dezemembrarea se face pentru vreo investiție viitoare iar motivația proiectului de hotărâre e una vagă: se urmărește reglementarea situației terenului.
Este inexplicabil de ce ”reglementarea situației terenului” de la Școala Adrei Șaguna nu se poate face păstrând o singură parcelă de teren și de ce autoritățile locale propun dezmembrarea în două parcele distincte. Toată situația seamănă cu proiect în care cel mai bun teren urmează să fie dat cu dedicație unor persoane. Un argument în acest sens este acela că parcela de teren care nu are acces la stradă nu are prevăzută o servitute de trecere. Ar urma să fie dat terenul de sport de la Școala Șaguna unor vecini? Nu știm încă.
Proiectul de hotărâre propus de primarul Cristian Matei spre aprobare Consiliului Local urmărește divizarea unei parcele de teren de 6749 metri pătrați în două parcele distincte. Școala cu un teren vor fi pe o parcelă de 3938 de metri pătrați. Terenul liber, de 2811 metri pătrați din spatele școlii va constitui o doua parcelă.
Avocații consultați de Politică și Putere spun că documentația de urbanism nu este întocmită conform prevederilor legale. ”Oricum ar fi la o astfel de dezmembrare trebuie sa se constituie servitute de trecere pe terenul din care provine si are acces la drumul public. Este prevăzutatât în Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară emis de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care arată că în cazul în care accesul la unitatea funcțională sau la condominiu nu se face direct printr-un drum public, acesta trebuie asigurat printr-o cale de acces sau servitute de trecere, menționate obligatoriu în actele juridice și înscrise în cartea funciară dar și de prevederile Codului Civil, referitoare la exercitarea dreptului de trecere în situații speciale.
Proiectul de hotărâre propus de primarul Cristian Matei a fost comunicat public astăzi fără a avea avizul Comsiei de specialitate. Este încă neclar dacă consilierii locali PNL, printre care și avocata Ioana Orbeanu, au votat în comisia de urbanism acest proiect de hotărâre, în forma în care a fost prezentat, fără servitute de trecere.