foto: Măsurătorile companiei Wessling România arată că locuitorii din Micro 2 sunt la câteva sute de metri de o poluare cu mercur cu valori de 100 de ori mai mari decât standardele acceptate în SUA și Germania
Valorile de mercur din atmosferă, în zona Poștarât sunt de 100 de ori peste valorile normale, potrivit unor măsurători ale unei firme acreditate, care au fost efectuate în urmă cu circa o săptămână.
Măsurătorile au fost comandate de către firma SADACHIT și au fost efectuate de către compania WESSLING România specializată în analize de mediu.
Garda de Mediu Cluj a fost sesizată.
Existența mercurului în aer complică proiectul de decontaminare din Poștarât. Autoritățile de mediu ignoră problema și datorităț faptului că la nivelul UE nu sunt reglementate valori maxime ale mercurului.
Mercurul este un metal deosebit de toxic cu efecte periculoase în timp pentru organism. Produce afecțiuni cardiace, tulburări de memorie, afectează inteligența și poate grăbi apariția bolilor cronice. Potrivit studiilor recente, în UE peste 1,8 milioane de copii se nasc în fiecare an expuși la metylmercur, componenta chimică care rezultă din faptul că mercurul liber se combină cu alte substanțe organice. Expunerile la metil mercur in cazul celor 1,8 milioane de nou-născuți sunt peste limita de 0.58 micrograme (µg)/g3. Peste 200.000 de nașteri în UE sunt cu depășirea limitei recomandate de Organizația Mondială a sănății, de 2.5 µg/g.
Uniunea Europeană nu a reglementat poluarea aerului cu mercur, unul din motive fiind interesele energetice, deoarece poluarea cu mercura pare în emisiile la coș ale centralelor de energie pe cărbuni.
Statele Unite ale Americii a stabilit că toate centralele termice de peste 25MW trebuie să se încadreze în emisii de mercur de maximum 1,5 µg/Nm3 iar centralele pe lignit la limite de 4,8 µg/Nm³. În 2019, Germania și-a actualizat limita maximă de emisii ale centralelor termice de la 30 mg/Nm3 Emission Limit Value (ELV) la 10 µg /Nm3, se arată într-un document al Health and Environment Alliance
Măsurătorile din Poștarât Turda, indică valori de 0.1061 miligrame/metru cub de 100 de ori mai mari față de valorile maximum acceptate pentru poluatorii industriali din sectorul energetic – 10 µg /Nm3 în Germania și 4,8 µg/Nm³ în SUA.
Expunerea cronică, chiar și la concentrații mici între 0,7–42 μg/m3, au provocat simptome precum tremurături, afectarea proceselor cognitive și tulburări ale somnului.
”Confirmam efectuarea masuratorilor specificate de Dvs. si a rezultatelor aferente”, a declarat Ioan Pop, Director Divizia Protectia Mediului al companiei Wessling România.
Compania a efectuat măsurătorile cu un aparat standardizat performant, DMA-80, si cu respectarea standardelor EPA 3015A 2007, EPA 7473 2007, IL-06-16, IL-08-05, Ed05.
Măsurătorile din Poștarât Turda indică valori de 0.1061 miligrame/metru cub, de 100 de ori mai mari față de valorile maximum acceptate pentru poluatorii industriali din sectorul energetic – 10 µg /Nm3 în Germania și 4,8 µg/Nm³ în SUA.
Măsurătorile din zona electorlizei de la Chimice indică valori de 0.091 mg/mc. Măsurătorile cu aparatul standardizat au fost făcute cu poziții GPS confirmate prin satelit. Punctul de măsurare pentru Poștarât s-a făcut la coordonatele GPS lat. N 46,562761, long. E 23,814141.
Autoritățile de mediu din România tratează problema cu indiferență datorită vidului legislativ. România nu are legal valori ale limitelor de mercur în aer. Asta nu înseamnă că poluarea și riscul pentru sănătate nu există.
Agenția de Mediu Cluj a recunoscut în anul 2020, în urma unei adrese, că nu dispune de instrumente pentru măsurarea mercurului din aer și a comunicat că la nivelul UE nu sunt stabilite standarde pentru poluarea aerului cu acest metal greu.
În Poștarât se desfășoară acum un proiect de decontaminare a deșeurilor provenind din DTT. În dezbaterea publică organizată de APM pentru eliberarea acordului de mediu, inginerul chimist Mihai Rotaru, patronul firmei Sadachit a avertizat asupra faptului că odată cu deșerile din DDT au fost îngropate în pământ și deșeuri cu mercur iar acestea vor constitui un risc pentru sănătatea populației. Rotaru a avertizat că mercurul poate trece în aer iar poluarea aerului va avea în timp efecte devastatoare pentru locuitorii Turzii.