Pierderile de apă din rețeaua CAA sunt de 46,23% în 2020. Compania evită să clarifice situația

0
Apa De Ploaie 696x522

Procentul de pierderi din rețeaua de alimentare cu apă, administrată de Compania de Apă Arieș a ajuns la 46,23% în 2020 se arată într-un document intern al companiei. Cifrele cele mai ridicate au fost înregistrate în trimestrul I și II din anul 2020 când pierderile din rețeau au ajuns la 47,93% și respectiv 48,81%. Procentele reflectă pierderea de apă în rețea ca raport între cantitatea de apă furnizată și cantitatea de apă intrată în sistem (%).

Compania de Apă Arieș nu a răspuns unei cereri formulată de Politică și Putere, pentru a clarifica aspecte privitoare la cantitățile de apă pierdute în rețea.

Uniunea Europeană finanța în perioada 2008-2009 Programul de Îmbunatatire a Performanței în domeniul Financiar și Operational FOPIP 2 care asigura asistența tehnică pentru întărirea capacității instituționale a beneficiarilor finali ISPA în sectorul apa potabilă și apă uzată, în Romania . Sub denumirea ce pare stufoasă se ascundea de fapt un program prin care companiile de apă erau învățate să gestioneze și să evalueze eficient serviciile de apă și canal prin stabilirea unor indici și indicatori de performanță care să fie raporați la niște valori standard. Printre indicatorii de evaluare se numărau și cei privitori la pierderile de apă din rețea. Printre beneficiarii programului FOPIP 2 s-a numărat și Compania de Apă Arieș. Managementul CAA ar fi trebuit să învețe transparentizarea contabilă, gestiunea și eficiența prețului la apă și performanța în furnizarea serviciului.

Serviciul public de apă-canal de la Turda mai fusese evaluat în același program de asistență în 2005-2006 iar rezultate fuseseră dezastruoase.

  • Aproape jumătate din apa produsă de Compania de Apă Arieș s-a pierdut în rețele, 2020 , în unele trimestre procentul ajunge la peste 48%
  • Pierderile de apă sunt cuantificate pentru a evolua stadiul serviciului public de apă și canal
  • La pierderi de peste 40% se consideră că serviciul public de apă este în stare critică

Pe baza valorilor evaluate ale indicatorilor de performanta, evaluările din programul FLOPP au stabilit că rețeaua de apa poate fi clasificată din punct de vedere al stării, de la foarte buna la inacceptabila, existând cinci trepte de clasificare. Turda se clasifica în 2009-2014 la stadiul -C5 -stare inacceptabilă care cere acțiuni imediate pentru îmbunătățirea performanței Stadiul C5-crititc era un indiciu ca retrospectiv ar fi trebuit luate măsuri din timp.

Unul din indicatorii care erau folosiți în evaluările FLOPIP 1 și 2 au fost indicatorii privitori la pierderile de apă. Pierderile de apă pot fi structurate în două categorii: (1)pierderile din rețea și așa numitele (2) pierderi aparente, adică apa care e livrată dar nu e facturată fie datorită furtului, fie datorită inpreciziei contoarelor, fie datorită faptului că în unele cazuri sunt agenți economici sau persoane juridice care folosesc apă gratis cu acordul conducerii companiilor publice.

Fie că vorbim de pierderile de apă în rețele, fie că vorbim de așanumitele pierderi comerciale/aparente, acestea trebuie să fie reduse. Peste un anumit procent, se consideră că serviciul public de apă este într-o stare critică.

Un lucru e cert: aproape jumătate din apa produsă de Compania de Apă Arieș s-a pierdut în 2020 în rețele iar efectul este direct asupra costurilor suportate de beneficiari.

Compania de Apă Arieș nu a răspuns unei solicitări a publicației Politică și Putere care a cerut să se precizeze indicatorii privind apa nefacturartă, indicatorii privind pierderile de rețea, indicatorii de eficiență economică. Toți aceși indicatori ar fi permis să se evalueze public performanța serviciului public de apă de la Turda.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.